Videó: Ezerhez közelít a károsodott épületek száma, de a legtöbb családnak nincs biztosítása

Akt.:
Videó: Ezerhez közelít a károsodott épületek száma, de a legtöbb családnak nincs biztosítása
© Forrás: rtl.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Több mint 200 tűzoltó, több tucat önkéntes és minden falubeli a vihar utáni romok eltakarításán dolgozott egész nap. Több mint 700 családi ház rongálódott meg a mai viharban, Szabolcs megyében. Reggel 6 óra körül érte el a jégeső a határ melletti településeket. Majd délben jött egy újabb vihar. Van olyan ház, ami lakhatatlanná vált. Tönkrementek az autók. A legtöbb családnak biztosítása sincs.

 A jégesőben megrongálódott háztetők négyötödét már lefóliázták

Nyíregyháza – A szatmári jégesőben megsérült csaknem ezer háztető többségégét, körülbelül nyolcvan százalékát már lefóliázták a kármentesítésben résztvevő tűzoltók és önkéntes mentőszervezetek – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délben az MTI-vel.

Dóka Imre elmondta, háromszázan dolgoznak a tetők lefóliázásán a jégveréssel érintett tizenhárom településen, a munkálatok várhatóan még szerdán, de legkésőbb csütörtökön befejeződnek. A megyei kormányhivatal harminc szakembere megkezdte az épületekben és a mezőgazdasági növénykultúrákban esett jégkárok felmérését.

A térségben egyelőre nem várható nagyobb zivatar, így a remények szerint a fóliázással minden sérült ingatlant meg tudnak védeni az esetleges csapadéktól – tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő az Uszkáról kitelepített családdal kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta, a lakhatatlanná vált házba a tető megjavítása, az elektromos hálózat helyreállítása és az átázott falak száradása után térhetnek vissza a lakók.

– MTI –


Ezerhez közelít a károsodott épületek száma

A kedd esti kárfelmérések alapján az ezerhez közelít a keddi jégesőben károsodott épületek száma Szatmárban, egy családot ki kellett telepíteni – tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t.

Dóka Imre közölte: szerdára virradóra is folytatódott a kárelhárítás és az épületek fóliázása a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjainak segítségével.

Kedd este Uszkán egy felnőttet és egy gyermeket ki kellett telepíteni, mert a lakóházuk lakhatatlanná vált. A kárfelmérések alapján a második, kedd délelőtti jégeső Csengersimán száz, Tiszabecsen pedig több mint egy tucat helyen okozott károkat, így már az ezerhez közelít a viharban megsérült ingatlanok száma – ismertette a szóvivő.

A vihar sújtotta térségbe közben folyamatosan érkezik a segítség: a hivatásos erők támogatására kedd délután indult el a Budapest Mentőszervezet és a Budapesti Tűzoltó Szövetség két gépjárműve és tizennégy tagja, akiket szerdán további huszonöt önkéntes követ. A mentőcsapat a településeken kialakult környezeti károk felszámolásában és a háztetők szerkezeti sérüléseinek helyreállításában vesz részt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a vészhelyzet-kezelési munkacsoportját küldte Szatmárba, feladatuk a kárfelmérés lesz, valamint megkeresik a legelesettebb embereket, a sokgyermekes családokat, magukra maradt időseket annak érdekében, hogy személyre szóló segítséget nyújtsanak az otthonuk helyreállítása során.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 speciális húsztagú mentőcsapata a tetők helyreállításában segít a károsultaknak. A segélyszervezet egymillió forintos gyorssegélyből tetőléceket és tetőfóliákat biztosít a rászorultaknak Rozsályon és környékén. A szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalon, valamint “viharkárosultak” megjelöléssel a KDB Bank 13555555-5555555-55555555 számlaszámon keresztül várja az adományokat.

– MTI –

Forrás: rtl.hu


Akár a háborúban – “Mezítláb szaladtam ki az udvarra és nem hittem el, amit láttam”

Merre induljunk? – kérdezzük még út közben telefonon Zajta polgármesterét, Kosztya Zoltán pedig azt mondja, bárhová mehetünk. Amint beérünk a településre, már látjuk, hogy sajnos igaza van. Olyanok a háztetők, mintha géppisztollyal lőtték volna őket órákon át: lyukasak a cserepek, a palából alig maradt valami.

Videó: Tyúktojás nagyságú jégeső pusztított a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Jégeső verte el a szatmári települések jó részét, főleg a Fehérgyarmattól délre eső települések kaptak belőle.

hirdetés