Videó: Faluépítési rekord Üzbegisztánban

Videó: Faluépítési rekord Üzbegisztánban
© Fotó: rus.azattyk.org
Üzbegisztán – 45 nap alatt romboltak le és építettek újjá egy 6,5 ezer lakosú települést, melynek teljes átépítésére február közepén adott parancsot Savkat Mirzijejev üzbég elnök.

A zömében kirgizek lakta Manasz település február elején még ugyanúgy nézett ki, mint bármelyik elhanyagolt porfészek, ahol a Szovjetunió szétesése óta egy kockakövet sem tettek arrébb. A házak omladoztak, a kövezetlen utcákon bokáig ért a sár, nem voltak közművek, és a lakosok többsége munka nélkül tengette mindennapjait.

A hónap közepén azonban munkagépek, építészek, kőművesek, útépítők serege jelent meg a faluban, melynek lakóit ideiglenes szállásokon helyezték el, majd módszeresen hozzáfogtak a meglévő infrastruktúra elbontásához. 45 nap múlva pedig már egy vadonatúj, parkosított, csillogó-villogó kisvárosba térhettek haza a manasziak, akiket az üzbég államfő személyesen köszöntött új otthonukban.

Mirzijejev elmondta, hogy az országépítés egy merőben új módszere első szakaszának lehetett tanúja Manasz példáján az üzbég nép. Az ország falvai, városai közül ez a település – helyi kifejezéssel ’kislak’ – volt a legelhanyagoltabb és legkétségbeejtőbb állapotban. „Ha ezzel meg tudtunk birkózni, a többi már nem jelenthet problémát” – közölte az üzbég elnök. Bejelentése szerint ugyanis ez az akció rövidesen az egész országra ki fog terjedni.

Manaszban nem csupán új lakóházak, iskolák, kórházi osztályok, utak és közterek épültek, hanem könnyűipari kisüzemek is, amelyek munkát biztosítanak a helyieknek. A következő lépés pedig a települést körülvevő sztyeppe agráripari hasznosítása lesz – adta hírül a Radio Azattik internetes kiadása.

– Palkó István –

Címkék: , ,hirdetés