Videó: Fekete gólya költözött Ungvárra

Videó: Fekete gólya költözött Ungvárra
© Fotó: ua-reporter.com
Ungvár – A kárpátaljai megyeszékhely egy fekete gólyával gazdagodott az idén, amely elsősorban az Ung folyón szerzi be táplálékát.

A ritka madár két hónapja érkezett Ungvárra. Mivel ez a faj rendkívül félénk, és rendszerint messze elkerüli a lakott településeket, a szakértők kezdetben úgy vélték, hogy csupán átutazóban van. Ám ez a gólya láthatóan jól érzi magát a forgalmas városban, sőt olykor a strandolóktól alig karnyújtásnyira tollászkodik, ha már jóllakott a halban gazdag Ungon.

Azt még nem sikerült meghatározni, hogy hol rakhatott fészket. A fekete gólyák rendszerint magas fák tetején, vagy nehezen megközelíthető sziklapárkányokon vernek tanyát. Könnyen lehet, hogy a közeli Bozdos park egyik fáját választotta otthonául.

Bár a gólyák rendszerint párban élnek, az ungvári példány magányosnak tűnik. Legalábbis eddig mindig csak egyedül tűnt fel a kedvenc halászterületén – idézi az UA-Reporter Okszana Vascsukot, aki a minap remek felvételeket készített a fekete gólyáról, amelyet a világhálón is megosztott.

– Palkó István –
hirdetés