Videó: Fülöp állatkínzással vádolt gazdái azt állítják, hogy jól tartották a kutyát

Videó: Fülöp állatkínzással vádolt gazdái azt állítják, hogy jól tartották a kutyát
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza, Nagycserkesz – Szerda reggel elkezdődött a tárgyalása a járásbíróságon annak az ügynek, melyben egy nagycserkeszi párt állatkínzással vádolnak. Az áprilisban kimenekített kutyát gazdái elképesztő körülmények között tartották, éheztették, a nyakára kötött zsinór szinte teljesen elvágta a nyaki izmokat, artériákat és idegeket, súlyos ödéma miatt az állat feje hatalmasra nőtt. A kezdeti javulás után, a gondos kezelés ellenére a kutya elpusztult.

Idegességnek, feszültségnek a jeleit sem lehetett látni akkor, amikor B. Attila, majd M. Ágnes szerdán belépett a Nyíregyházi Járásbíróság tárgyalótermébe. A Nagycserkeszen élettársi kapcsolatban élő, öt gyermeket nevelő párt állatkínzás bűntettével vádolja az ügyészség. Az otthon Tappancsnak és Talpasnak hívott, a köztudatban csak Fülöpként ismert kutya tragikus története bejárta a sajtót.

„A hordóban jó helyen volt”

A vádiratot ismertető ügyész elmondta: társtettesként állatkínzás bűntettével vádolja az első- és másodrendű vádlottat, akik s németjuhász-keverék kutyájukat nem a jó gazda gondosságával tartották. Az állat sem chippel, sem oltási igazolvánnyal nem rendelkezett, állatorvosi ellátást soha nem kapott. Az udvaron lévő, oldalára fektetett fém hordó volt a fekhelye. A vádlottak egyike hónapokra úgy kötött zsinórt a kutya nyakára, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt. A zsinór a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta. Amikor április 11-én egy lakossági bejelentés után elszállították, a kutya nyakán már csak egy fél centiméter vastagságú szövet takarta a nyelőcsövet, a légcsövet és az artériákat, a vénás pangás az egész fejre kiterjedő ödémát okozott. A vádlottak a kutya élelmezéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, az állat súlyosan lesoványodott.


B. Attila vallomást nem tett, de a tárgyalást vezető bíró, dr. Bartók Márta kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a kutya hetekkel korábban elszökött, április 11-én hajnalban ment haza. Amikor megkötötte, nem vette észre rajta a sérüléseket, sem azt, hogy sovány és büdös lenne, a zsinórt sem ők tették a kutya nyakára. A büntetlen előéletű vádlott szerint a kutya rendszeresen kapott enni az élettársától és a lányától, ő nem sokat foglalkozott vele. B. Attila szerint a kutya a hordóban jobb helyen volt, mint a szabad ég alatt.

– Telefonos bejelentést kaptunk, hogy Attiláéknál valami nincs rendben – elevenítette fel a történteket Monyók János, a település hivatásos mezőőre. A házhoz érve a vádlott először azt mondta, hogy nincs kutyájuk, majd a hordó felé tartva hozzátette, nem érdemes azt már beoltani, úgyis „meg fog dögleni”. Elképesztő látvány és orrfacsaró bűz fogadta a mezőőrt, aki közölte a vádlottal, hogy értesíteni fogja az állatvédelmi hatóságot is.
– Ilyet életemben nem láttam, üveges szemek, gennyes seb, hatalmas fej – mondta, majd az ellenállást nem tanúsító, a mozgásra szinte képtelen ebet a helyszínen lévő Állatbarát Alapítvány munkatársaival betették egy kennelbe és elszállították.

Sokkos állapotban

A tárgyalóteremben végül eljött a szembesítés ideje: a vádlott és a tanú másképp emlékezett arra, ki és mikor mondta, hogy nincs értelme beoltani a kutyát.

Fülöp állapotát és kezelésének hosszas folyamatát dr. Hegedűs Béla, az alapítvány állatorvosa ismertette. Amikor az eb hozzá került, sokkos állapotban volt, feje a normál méret 2-3-szorosára duzzadt, a nyakán lévő zsinór a bőrt, inakat, idegeket a nyak mindkét oldalán elvágta, érintve a nyelő- és légcsövet is. Az állatorvos szerint Fülöp biztosan nem szökhetett meg, amikor mondták, mert a kritikus állapotának kialakulásához, kóros lesoványodásához heteknek, hónapoknak kellett eltelnie.

Folytatás novemberben

– Döbbenetes látvány volt, a gazda gondatlansága miatt kialakult ilyen súlyos fokú kutyaszenvedést még nem láttam – fogalmazott az állatorvos, hozzávéve: a hosszú ideig tartó éhezés miatti önemésztési folyamat visszafordíthatatlan.
Fülöpöt két hétig az alapítványnál kezelték, állapotában javulás állt be, később a fővárosban folytatódott a gyógyítása, de a leggondosabb ellátás ellenére is elpusztult. A szintén büntetlen előéletű II. rendű vádlott nem tett vallomást a tárgyaláson, kérdésekre sem válaszolt, a korábbi vallomását fenntartotta, amelyben azt állította: soha nem bántották Tappancsot. A szülők lánya sem kívánt vallomást tenni. A bíróság a teljes körű bizonyítás lefolytatása érdekében szakértőt rendelt ki, a tárgyalást november 29-ére elnapolta.

KM-BM


Meghallgatott tanúk

Az első tárgyalási napon tanúkat is meghallgatott a bíróság: a helyszínre kiérkező alapítványi munkatársakat, valamint a vádlottak szomszédait is. Míg ez előbbiek egyhangúlag állították, hogy ilyen rossz állapotban lévő kutyával még nem találkoztak, a szomszédok arról beszéltek, az udvaron látták a 200 literes hordót, de fogalmuk sem volt, hogy ilyen rossz állapotban van a kutya. – Figyelmeztetem, hogy a hamis tanúzást a törvény bünteti! – mondta dr. Bartók Márta, amikor az egyik tanú nemcsak a tárgyalóteremben keveredett ellentmondásba önmagával, hanem a nyomozás alatt tett vallomásával is. A nő végül azt tartotta fenn, hogy a kutyát mindig a hordóban fekve látta egy-egy pillanatra, de nem hallotta nyüszíteni, és hónapokkal korábban látta utoljára ép állapotban Fülöpöt.
Mindezt a teremben helyet foglaló állatvédők soraiból jött halk moraj kísérte.


Nyíregyháza, Nagycserkesz - Rendőröknek kellett megvédeniük azt a párt, akik állatkínzás miatt kerültek bíróságra. A keverék németjuhász kutya története az egész országot megdöbbentette. Fülöpöt a gazdái még kölyökkorában kötötték meg egy zsinórral, ami később szabályosan belenőtt az állat húsába. E...
Nyíregyháza - A Nyíregyházi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt indult ügyben tartott tárgyalást szeptember 27-én. A vádirat szerint a két vádlott Nagycserkeszi lakóházuk udvarán tartott egy németjuhász keverék kutyát. Az állat nyakára még kölyökkorában zsinórt kötöttek, ami annyira szoros volt...
Nyíregyháza, Nagycserkesz - A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja azt a nagycserkeszi párt, akik hónapokig éheztették a kutyájukat, a nyakát pedig úgy elszorították egy műanyag zsinórral, hogy az végül az eb halálát okozta. A vádirat lényege szerint a - közvéle...
Nyíregyháza - Mély fájdalommal tudatjuk veletek, hogy Fülöp, akiért egy ország fogott össze elhunyt - írta az Állatbarát Alapítvány facebookos oldalán. Az elmúlt héten nagyon gyenge volt, nagyon megviselt. Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, me...
Nagycserkesz - Az Állatbarát Alapítvány arról kapott bejelentést, miszerint Nagycserkeszen borzalmas körülmények között tartanak egy kutyát. Ám erre nem számítottak - a kiérkező mentőst valósággal sokkolta a látvány. A cikket tartozó képsort kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk! Megadóan...
hirdetés