Videó: Halált is okozhat a földön tárolt hús – A helyiek már sok rémtörténetet hallottak a tiszavasvári vágóhídról

Videó: Halált is okozhat a földön tárolt hús – A helyiek már sok rémtörténetet hallottak a tiszavasvári vágóhídról
© Forrás: Nébih / Tények
Tiszavasvári – Mint arról korában beszámoltunk, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók a tiszavasvári vágóhídon. A súlyos technológiai hiányosságok pótlása után az üzemben folytatódik a munka.

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy tiszavasvári baromfivágóhíd működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés magában foglalta a vágóhídon bérvágatást végző, nyírpazonyi székhelyű élelmiszer-vállalkozás termékeinek vizsgálatát is.

Belsőségekkel teli rekeszek

A szakemberek a helyszínen tapasztalták, a kritikus élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő működési körülményeket jellemzi, hogy a fagyasztásra szánt termékeket több napig a folyosón tárolták. A vágószalagról közvetlenül a padlóra hullottak a csirkék, ezeket a földről szedték össze a dolgozók. Az üzemben és a másik telephelyen a hűtőkamrákban – selejt felirattal ellátva – több mint 100 tonna, emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket tároltak. Ezek vizsgálata még tart – tájékoztatta lapunkat a hivatal.

A bérvágatást végző vállalkozásnál az eddig lezárult ellenőrzések során további, több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, részben felengedett terméket vontak ki a forgalomból. A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az üzem felfüggesztését, újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat. Az eljárás során a Profit Food Kft.-vel és a Dob-Tak Kft.-vel szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.

A Nébih készítette videofelvételen jól látszik, hogy a baromfitetemek a vágószalagról lecsúszva derékig érő halmokban hevertek a padlón, keveredve a véres-vizes lével, zsigerekkel. A üzem területén hol raklapon, hol egyszerűen a földön húscafatokkal és belsőségekkel teli rekeszek sorakoztak.

– Akkor szokták selejtként – azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanként – megjelölni a húst, ha például béltartalommal szennyeződött, betegség jeleit vették észre rajta a zsigerelés során, vagy leesett a földre – magyarázta lapunk érdeklődésére egy megyénkbeli állatorvos, aki külön részletezte az utóbbi esetet, hiszen nem csak száz tonna selejtes húst találtak: a Nébih munkatársai azt is megállapították, hogy a vágószalagról közvetlenül a padlóra hullottak a csirkék.

Akár halált is okozhat

– A vágási folyamat még megfelelő takarítás mellett sem lehet teljesen tiszta, a padló többek között béltartalommal, vérrel szennyeződhet. A földről a hústermékre kerülhet számos olyan baktérium, amely időseknél, gyerekeknél, gyenge immunrendszerűeknél súlyos hasmenést, akár halált is okozhat.

– Ugyancsak sok probléma forrása lehet, ha a folyosót használják tárolásra: még az azonnali felhasználásra szánt termékeket is két órán belül hűteni kell, ellenkező esetben romlik a hús minősége, sokkal gyorsabban bomlik és rengeteg baktérium szaporodik el benne, illetve a felületén. Jelöletlen húst is találtak, így a levágott madarak egészségügyi állapota sem visszakövethető – sorolta a problémákat a szakember, aki maga is időről időre megfordul baromfivágóhidakon, s olvasóink megnyugtatására elárulta: ehhez fogható hanyagsággal még soha nem szembesült.

– A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai azért dolgoznak, hogy egészséges étel kerüljön az asztalokra, ebben az esetben is megszolgálták a lakosság bizalmát – tette hozzá az állatorvos.

KM-HP


Térdig lehetett gázolni a csirkehúsban egy szabolcsi húsüzemben. A szalagról egyenesen a földre esett a hús. Onnan szedték fel, és vitték tovább a boltokba. A NÉBIH lebuktatta a rettenetes állapotú vágóhidat, az ellenőrök 24 tonna csirkehúst foglaltak le és 100 tonna selejtes árút semmisítettek meg. A helyiek megdöbbentek, pedig korábban már hallottak a horrorvágóhídról – derült ki a tenyek.hu riportjából.

Forrás: tenyek.hu


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha meglátod, milyen állapotok uralkodtak ezen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfi vágóhídon, talán húst sem akarsz többé enni. Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Szabolcs-Sz...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés