Videó: Hatalmas gázrobbanás volt Kárpátalján

Akt.:
Hatalmas gázrobbanás volt Kárpátalján
Hatalmas gázrobbanás volt Kárpátalján - © Fotó: Zakarpattya.net
Péntek délelőtt robbanás történt a Szojuz (orenburgi) nemzetközi földgáz-vezeték kárpátaljai szakaszán. Senki nem halt meg.

A megyei katasztrófavédelem közleménye szerint hozzájuk a délelőtti órákban érkezett az első jelentés az intenzív gázszivárgásról, amelyet Huszt térségében észleltek. A kiömlő földgáz nem sokkal később, hatalmas robbanás kíséretében lángra kapott. A lángokat több kilométerről is látni lehetett.

Az Ukrtranszhaz szakemberei elzárták a csapokat, kiiktatva ezzel a megsérült szakaszt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a 1420 mm átmérőjű és 75 atm üzemi nyomású fővonalú gázvezeték sérülését. A hatóságok a terrorcselekmény lehetőségét sem zárják ki. A kárbecslés jelenleg is tart. A hivatalos jelentés szerint emberéletben nem esett kár.

A Szojuz (Szövetség), vagy közismertebb nevén az orenburgi gázvezeték nemzetközi összefogással épült a hetvenes években. Az V. szakasz (Guszjatyin-Bogorodcsani-Huszt) kivitelezésében magyarok is részt vettek. A vezetéken 1979 januárjában kezdődtek meg a gázszállítások Magyarország és az akkori Csehszlovákia irányába.

– Palkó István –
hirdetés