Videó: Hatalmas vihar pusztított – Valóságos katasztrófa sújtotta Újfehértót

Akt.:
Videó: Hatalmas vihar pusztított  – Valóságos katasztrófa sújtotta Újfehértót
© Forrás: tenyek.hu
Újfehértó – Bokáig érő víz hömpölygött a hajnali hatalmas vihar után Újfehértó utcáin, az autók nem is tudtak haladni benne. Rengeteg pince és garázs beázott és sok házban nem lehet lakni. Kálmánházán pedig villám csapott egy ház kéményébe, le is dőlt és beszakította a tetőt. Szabolcsban több út járhatatlan, mert a vihar fákat döntött keresztbe rajtuk – számolt be a tenyek.hu.

Ha földindulás nem is, de jókora égszakadás sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértót, ugyanis pincéket és házakat öntött el az esővíz vasárnap hajnalban, tudtuk meg a térség katasztrófavédelmi igazgatóságának szóvivőjétől, Dóka Imre tűzoltó főhadnagytól.

Pince és garázs ázott

A tájékoztatás szerint több helyen is veszélyeztette a lakóházakat a hirtelen lezúduló csapadék, ugyanis az átvonuló vihar nyomán vasárnap délelőttig összesen 18 helyszínre riasztották a tűzoltókat az összegyűlt esővíz miatt. Elsősorban a Széchenyi és a Kossuth úton lévő ingatlanok szenvedtek nagyobb kárt.

A helyszínen lévő munkatársunktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Váci Mihály utca egyik lakóházának pincéjéből is szivattyúzni kellett, s ugyanígy elöntött egy pincét az ár a Fecske utcában. Volt, ahol a garázsokat se kímélte a hirtelen jött fergeteg, a hivatásosok mellett a helyi önkormányzati tűzoltók is kivették a részüket a mentésből, nemcsak a helyszínek felderítését végezve el, de derekasan helytállva a felesleges víztömeg eltávolításában is. Délutánra az aszfaltozott utak már felszáradtak, néhány padka mellett a magasabb helyről lemosott homok tanúskodott egyedül arról, hol hömpölygött a víz az utcákban valójában.

A tokaji út végénél több mélyen fekvő ponton hatalmas tócsák éktelenkedtek, a Tolsztoj utca közelében pedig legalább fél méter magasan állt a zavaros lé. A helyiek szerint a hét eleji esőzések is csak rontottak a helyzeten, s a nyomukban többfelé megmaradt csapadékot duzzasztotta tovább a vasárnapi ár.

A szennyvíz is feljött

A késő délutáni órákban megkerestük a város polgármesterét is, aki elmondta, hogy a szennyvízrendszer sem tudta kellően állni a sarat a víztömeggel szemben, s emiatt több lakásban és kertben is feljött a szenny a rendszerből.

– A város egy-egy pontján mintegy 60–80 milliméternyi csapadékmennyiség zúdult le ránk röpke egy óra alatt. Nyíregyházától két tűzoltó autót kaptunk segítségül, s munkára fogtunk két önkormányzati szivattyút is – sorolta Nagy Sándor, aki még akkor is a kárelhárításon szorgoskodott a közmunkásaival, amikor lapunktól megkerestük.

– Újabb bejelentést szerencsére azóta nem kaptunk, s nyíregyháziak már levonultak a területről. Egy fa a mi városunkban is kidőlt, elzárva a közlekedés elő az utat, de ezt az akadályt is felszámolták. Sajnos most is be van borulva, de ha nem kapunk újabb adagot a vízből a nyakunkba, este 8–9 órára be is fejezzük a munkálatokat – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Nagy Sándor Polgármester.

Födémet tört a kémény

Más településeket is veszélyeztetett az özönvízszerű esőzés és a váratlanul, nagy erővel támadó vihar, ugyanis az Újfehértóhoz közeli Kálmánházán például villám csapott egy lakóház kéményébe, amely ledőlt és beszakította egy ház födémszerkezetét. Úttestre boruló fák miatt ugyanígy több helyszínre is ki kellett menniük a tűzoltóknak, akik a Nyíregyháza és Nagykálló, Jármi és Őr, valamint Rohod és Nyírmada közötti útszakaszokra borult fatörzseket a nap folyamán eltávolították.

KM-MJ


Újfehértón okozott gondot a viharos eső

Újfehértó – A hirtelen lezúdult, jelentős mennyiségű csapadék ad munkát a tűzoltóknak Újfehértón, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
hirdetés