Videó: Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, Magyarországon is mérni lehetett a rengést

Akt.:
Videó: Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, Magyarországon is mérni lehetett a rengést
© Fotó: cbc.ca
Észak-Korea, Budapest – A dél-koreai hírszerzés még augusztus végén közölte, hogy Észak-Korea újabb atomkísérletre készülődik. Ez be is igazolódott: a phenjani állami tévében szeptember 3-án bejelentették, hogy sikeres robbantást hajtottak végre, földrengés rázta meg a környéket, de a rengés annyira erős volt, hogy még Magyarországon is mérték.

Az állami média közlése szerint hidrogénbombát robbantottak, ami szakértők szerint 10-szer nagyobb erősségű, mint az az atombomba, amit az amerikaiak dobtak Nagaszakira a második világháborúban. Kim Dzsongun azt nyilatkozta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét az országban állították elő, ezért Észak-Korea annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar.

A kísérlet egyébként a föld alatt történt, és földrengés rázta meg a környéket. De a rengés annyira erős volt, hogy még Magyarországon is mérték.

“A Paks II mikroszeizmikus hálózathoz tartozó kölesdi lyukszeizmográf állomás szeizmogramján jól látszik 02:55-kor egy kisebb horvátországi M 3.4 magnitúdójú földrengés. Az É-Koreában 03:30-kor végzett atomrobbantás hullámai pedig kb. 12 perc alatt tették meg a több ezer km-es távolságot és 03:42-kor érték el a mérőállomást” – írta a Foldrenges.hu.

Forrás: index.hu


Bemutatták az észak-koreai rakétát
Bemutatta az észak-koreai tévé azt a rakétát, amely Japán felett repült át a kedden hajnalban. Az újabb kísérletet elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de ez valószínűleg nem rettenti el az ázsiai államot. Phenjan szerint a következő célpont az Egyesült Államokhoz tartozó Csendes-óceáni sziget, G...
hirdetés