Szikra Projekt

2020.03.10. 16:58

Rétvári Bence: a keresztény könnyűzene értéket teremt

Az államtitkár szerint olyan művészeti értékek születnek benne, amelyek a nem hívők számára is segítséget jelenthetnek az igazság és a boldogság keresésében.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára köszöntõt mond a Szikra Díjátadó Gálán, a Várkert Bazárban 2019. február 22-én. A keresztény zene ünnepe címû rendezvényen az elmúlt év legjobb keresztény zenei produkciói vehették át a Szikra-díjat a szakmai zsûritõl. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Indokolt, hogy a keresztény könnyűzene kormányzati támogatást kapjon, hiszen olyan művészeti értékek születnek benne, amelyek a nem hívők számára is segítséget jelenthetnek az igazság és a boldogság keresésében. Erről Rétvári Bence beszélt kedden Budapesten a Szikra Projekt sajtótájékoztatóján.

„A Szikra Projekt a magyar keresztény könnyűzene erősödését, szakmai fejlődését szolgálja. Bízunk abban, hogy segítségével minél több tehetséges fiatal kerül reflektorfénybe”

- mondta az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy

az állam elköteleződése hosszú távú a hazai keresztény könnyűzenei élet támogatására.

Az államtitkár megemlítette, hogy a kormány a Hangszert a kezdőknek! program keretében évi 300 millió forintot biztosít a kezdő zenekarok számára, 100 milliót ad a Hangszert a profiknak! programra, emellett további 100-100 millió forintot biztosít képzésre, oktatásra, hangszerfelújításra és határon túli programokra.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a Szikra Projektre 160 millió forintos támogatást tudtak felhasználni.

A Szikra Projekt szakmai munkáját Horváth Gergely rádiós szakember, Bolyki György zenész, Gável Gellért zenész, Lackfi János költő, Madarász Isti rendező és Mező Misi zenész közreműködésével felügyelik.

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője kitért arra, hogy

a Szikra Akadémia tehetségkutatással, induló előadók, már befutott alkotók támogatásával, szakmai rendezvények szervezésével foglalkozik.

Emellett öt városban – Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Tatán – tartanak tehetségkutatókat. Az induló zenekarok közül tavaly tizenkettőt támogattak, számukra a profi művészek irányába építették ki a továbblépés lehetőségét. Tavaly húsz szerzőt támogattak, 59 muzsikus kilencven új dalt hozott létre.

„Idén tizenkét szakmai rendezvényünk lesz, az elmúlt időszakban 165 muzsikussal, zenei szakemberrel dolgoztunk együtt” – tette hozzá Bolyki György. Arról is beszélt, hogy a Szikra Produkción belül az előadók bemutatkozásához tudnak szakmai és anyagi segítséget biztosítani.

Április 1-jén immár ötödik alkalommal adják át a Szikra-díjakat, amelyekkel a keresztény szellemiségű előadókat ismerik el.

A zsűri a legjobb dal, a legjobb dicsőítő dal, a legjobb dalszöveg, a legjobb zenei produkció, a legjobb élőben előadott produkció és a legjobb videoklip kategóriában oszt ki díjat.

Emellett életműdíjat is átadnak, a közönségdíj győztesét pedig online szavazással döntik el.

Az életműdíjas kivételével a kategóriagyőztesek a támogatási program résztvevői lesznek április 1. és december 31. között.

Borítókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára köszöntőt mond a Szikra Díjátadó Gálán, a Várkert Bazárban 2019. február 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában