Videó: Íme az olasz dokumentumfilm, amit be akarnak tiltani az ukránok

Videó: Íme az olasz dokumentumfilm, amit be akarnak tiltani az ukránok
Ukrajna – Az ukrán külügy azt szeretné, ha az észtországi tévécsatornák nem tűznék műsorukra a szakadárok kezén lévő térségben lakók életéről készített olasz dokumentumfilmet.

Viktor Krizsanovszkij Ukrajna tallinni nagykövete levélben fordult az észt kulturális miniszterhez, melyben nyomatékosan kérte, hogy a balti országban ne tűzzék műsorra Sara Reginella dokumentumfilmjét. Az indoklásban az áll, hogy az olasz újságíró – kinek filmjének hivatalos kópiája a napokban érkezett meg Észtországba – annak idején a kijevi hatóságok engedélye nélkül, moszkvai segédlettel jutott el a Donbássz „orosz megszállás alatt lévő területeire”.

A fentiekből kiindulva a dokumentumfilm joggal tekinthető a Kreml által Ukrajna ellen folytatott ideológiai háború részének – olvasható a levélben. Az ukrán diplomata országa nevében arra kéri Indrek Saart, hogy tekintettel Észtország és Ukrajna baráti kapcsolataira ne engedje meg ennek az „ukránellenes propagandafilmnek” a sugárzását.

Az olasz dokumentumfilmes munkája már koratavasz óta szerepel a világháló videómegosztó portáljainak kínálatában. A film eredeti címe Le Stagioni del Donbass, ami magyarul Donbásszi évszakokra fordítható. Készítőjének az volt a célja, hogy a térségben élők tragikusra fordult életét, sorsát mutassa be.

Az ukrán kormányzat egy ízben már megpróbált betiltani hasonló módon egy dokumentumfilmet, amely a hivatalos álláspont szerint nem korrekten mutatta be a 2014-es kijevi Majdan eseményeit. A portugál Paul Moreira által készített A forradalom álarcai című filmet végül mégis levetítette a francia Canal+ televíziós csatorna – emlékeztet a Korreszpondent.

– Palkó István –
hirdetés