Videó: Jéggel érkezett a vihar Szabolcsba

Akt.:
Videó: Jéggel érkezett a vihar Szabolcsba
© Fotók: haromhatar.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Jégesőt hozott magával az országba lépő szupercella. Míg korábban csak apróbb szemű jégről volt hír, kiderült, Kisvárdán dióméretű jég záporozott.


A kisvárdai Orosz Ferenc fotója a jégről:

jegmarok


“A kora délutáni órákban az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon alakultak ki zivatarok. Szombathelytől Dél-Nyugatra szupercella lépett be az országba. A határ osztrák oldalán fekvő településeken sok helyen cseresznye nagyságú jég esett. A magyar szakaszon Körmend térségében okozott gondokat a jég. Később a Balaton K-i partvidékén, Veszprém közelében is szilárd halmazállapotú csapadék hullott. ÉK-en Sárospatak, Sátoraljaújhely, Kisvárda térségéből is jégesőt jelentettek, utóbbi városban diónyi nagyságú esett. Mire Kisvárdára ért már tőlünk is látni lehetett a távoli “kékséget”. 2 hevesebb zivatargóc közelített, az egyik tőlünk É-ra húzott el (a videóban főként ez látható). A másik D-i irányban került ki minket. A radarkép alapján egy kisebb szupercella volt, mely többek között Mátészalka, Kocsord, Porcsalma térségében okozott jégesőt. Az előbbi településen elhelyezett IDŐKÉP webkamerája is megerősíti a szupercellás struktúrát. Hozzánk csak egy szép falfelhő és némi eső jött (1 mm).”


Korábban írtuk: Észak-nyugatról, Sátoraljaújhely irányából érkezett az a viharzóna, amely Kisvárdán nagy mennyiségű, de apró szemű jeget hozott. Jellemző volt az erős, viharos szél és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső – írja a haromhatar.hu.

A viharzóna utána tovább folytatta útján, és Vásárosnaményt érintve lecsapott Mátészalkára is, ahol kb 3 percig esett az apróm szemű jég.

jeg1

Egyenlőre nincs tudomásunk arról, hogy a vihar károkat okozott volna, Csenger térségében hagyta el a megyénket.

jeg3

 

jeg

Forrás: haromhatar.hu
hirdetés