Videó: „Kölcsönvették” a dolgozókat

Akt.:
Videó: „Kölcsönvették” a dolgozókat
© fotó: NAV
Nyíregyháza – Újabb bűnszervezetet számolt fel a NAV az észak-alföldi régióban.

Jól prosperáló vállalkozások vették igénybe munkaerő-kölcsönzésre szakosodott strómancégek szolgáltatásait, hogy így csökkentsék adó- és járulékfizetési kötelezettségüket. A bűnszervezetet irányító nyíregyházi férfit és három társát a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte – tájékoztatta lapunkat dr. Jánvári Regina százados regionális sajtóreferens.

Kölcsönvett munkaerő

Az elkövetői kör tevékenységére még tavaly májusban hívták fel a pénzügyi nyomozók figyelmét az adórevizorok. A szervezet egyébként jól működő gazdasági társaságok költségeinek csökkentésére működtetett stróman ukrán ügyvezetők közreműködésével létrehozott munkaerő-kölcsönző cégeket, amelyek kizárólag fiktív számlák kibocsátására szolgáltak.

Módszerük lényege, hogy a jól működő cégek alkalmazottaikat, akár régebbi dolgozóikat is bejelentették a szervezet munkaerő-kölcsönző cégeihez, majd színlelt szerződéssel „kölcsönbe vették” őket. Így a munkáltatással összefüggő járulékok fizetési kötelezettsége nem a valós foglalkoztatókat terhelte, a strómancégek pedig be sem fizették a járulékokat, és a fizetendő adójukat is csökkenteni tudták.

A gyanú szerint 36 társaság vette igénybe a bűnszervezet szolgáltatását; a klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz főt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a „kuncsaftok” között. A helyszíneken négymillió forintot és egymillió forint értékű valutát foglaltak le, ötvenegy bankszámlát zároltak. A harminc helyszínen tartott akcióban nyolcvan pénzügyi nyomozó vett részt, munkájukat hatvan adórevizor és pénzügyőr járőr segítette. Hét embert vettek őrizetbe, huszonhat gyanúsítottat hallgattak ki.

Félmilliárdos kár

Az akció napján az adórevizorok és pénzügyőrök elkezdték a foglalkoztatotti ellen­őrzéseket, így egy hónapon belül várhatóan több mint háromezer munkavállaló átvilágítása megtörténik. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a költségvetésnek okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.

KM
hirdetés