Videó: Körözöttet kerestek, feldúlták a napkori házat

Akt.:
Videó: Körözöttet kerestek, feldúlták a napkori házat
© Fotó: Sipeki Péter
Napkor – Hermetikusan lezárták az utcát, amíg a minden részletre kiterjedő házkutatás tartott.

– Semmihez sem hasonlítható az az érzés, amikor valakiket álmukból vernek fel. A nyugalom megzavarására tökéletesen alkalmas élethelyzet részesei volt a napkori Kossuth utcai ingatlanában élő édesanya, a fia és annak várandós élettársa. A hétfő hajnali ébresztés kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük.

– Még mindig a történtek hatása alatt vagyok. Szerintem egyértelmű túlkapásról beszélhetünk. Ilyet hogy lehet megtenni manapság?! – kereste a szavakat a rendőrségi akciót testközelből átélő fiatalember. Tisztában van azzal, hogy akárhová csak úgy nem kopogtatnak be, magyarán szél nem indul fuvatlan.

– Egyértelműen a férjemet keresték, akit két éve jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélt a bíróság. A házasságunk évekkel ezelőtt megromlott. Egy fedél alatt, de különváltan éltünk. Tudomásom szerint nem vonult be a börtönbe. A közös házból ismeretlen helyre távozott több mint két éve, és azóta sem velem, sem a három gyermekkel nem tartja a kapcsolatot – jegyezte meg a keresett személy felesége.

Hétfő hajnali öt és fél hat között arra riadtak fel, hogy a ház előtt több rendőrautó áll, és hangosbeszélőn felszólították őket: azonnal jöjjenek ki!

– A rendőrök a fiamat a hajánál fogva rángatták ki. Ő szólt vissza nekem, hogy itt vannak a kommandósok. Engem is arra köteleztek, hogy felemelt kézzel menjek ki. Közölték, hogy amennyiben nem megyek ki, megbilincselnek. A fiam várandós élettársát is odaállították a kocsi oldalához. Ami ezután következett, arra nem találok szavakat.

– A ház két szintjét teljesen feldúlták. A berendezésekben, a bútorokban, a fűtésrendszerben olyan kárt okoztak, ami milliós költséggel állítható helyre. Rossz volt nézni, hogy mit műveltek. Hiába mondtuk, hogy nincs sehol édesapám, nem hagyták abba a törést, a zúzást. Háborús állapotok uralkodtak mindegyik helyiségben.

– Én nem vitatom azt, hogy joga, sőt, kötelessége a szökésben lévő elítéltet elfogniuk a rendőröknek, de azt nem lehet elfogadni, hogy így bánjanak egy terhes fiatallal vagy velem, és ahhoz sincs senkinek joga, hogy a fiamat hajánál fogva rángassák ki a házból, majd hozzávágják a kocsihoz. Se választ, se igazolást nem kaptunk arra, hogy tulajdonképpen kik ők, és milyen határozat vagy parancs alapján cselekedtek.

A rendőrök az ominózus napkori ház előtti útszakaszt hermetikusan lezárták az akció idejére.

– Többen nem tudtak munkába menni, kénytelenek voltak megvárni, amíg a hatóság emberei befejezik a vandál házkutatást. Hogy fordulhat ez elő egy jogállamban törvényes következmények nélkül? Miért kell leszakítani a függönyt, a reluxát, összetörni a fotelt, felborítani a heverőt, leszakítani a szekrényajtót, ablakpárkányt, szétütni a gázkazánt? Gyakorlatilag lakhatatlanná vált a házunk.

A reagálás reményében megkerestük a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztályát, ahonnan részletes információkért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysághoz irányítottak. Egyelőre nem érkezett válasz, amelynek természetesen a későbbiekben helyt adunk.


Megérkezett a rendőrségi reagálás

Szerdán Fehérvári Marietta, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Vagyon elleni és lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűncselekmények elkövetése miatt – jogerős bírósági ítéletek alapján – letöltendő börtönbüntetésre ítélt körözött férfi felkutatásáért, megalapozott adatokkal alátámasztva történt a rendőri intézkedés a Nyíregyházi Rendőrkapitányság felkérésére a Terrorelhárítási Központ Műveleti Csoportja által július 10-én egy napkori lakóházban. A rendőri intézkedés során személyi sérülés nem történt. A férfi felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre, ellene a körözés továbbra is érvényben van, amely a police.hu oldalon megtalálható (Turgyán Miklós, szül. idő: 1964. 3. 7.). A rendőri intézkedés ellen a körözött férfi egyik hozzátartozója július 10-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központján keresztül panasszal élt, amelynek kivizsgálása folyamatban van”.

KM–LTL
hirdetés