Nyíregyháza hírei

2013.06.03. 14:00

Megrohamozták a fémdobozzabálót

Nyíregyháza - A rászorulók örülnek a környezetvédelem jegyében zsebükbe kerülő tisztes forintoknak.

Nyíregyháza - A rászorulók örülnek a környezetvédelem jegyében zsebükbe kerülő tisztes forintoknak. Május közepén egy aludoboz visszaváltó automatát állítottak hadrendbe az Oltalom Szeretetszolgálat Nappali Szolgáltató Központjában Nyíregyházán, a Rákóczi út 104. alatt. A visszaváltó rendszert három magyar sörgyártó hozta létre a környezetvédelem érdekében.

– A rendszer 100 százalékban magyar innováció, s egyben világújdonság. Gyűrt, lapított és ép aludobozok visszaváltására egyaránt alkalmas. Az automatában további zsugorításon esnek át a dobozok, amelyek teljesen és végtelenszer újrahasznosíthatóak – mondta el Botos István Csaba, az E-misszió Egyesület képviselője.

Társadalmi szolidaritás

Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője rámutatott: a visszaváltó automata ideális helyre került, hiszen a hajléktalan emberek egyik fő megélhetési forrása az újrahasznosítható hulladék begyűjtése. – Ezáltal nem csupán legális jövedelemhez jutnak a nehéz sorsú emberek, de a környezet megóvásáért is sokat tesznek! A lakosokat arra kérjük, hogy a sörös, üdítős aludobozokat a kukák mellé helyezzék el, megkönnyítve azok összegyűjtését – tette hozzá az intézményvezető.

Nem pénzt, papírt ad cserébe

Bartolomeu Inacio Dezanove szakmai igazgató elmondta: az automata üzembe helyezésétől május végéig összesen 18 ezer darab aludobozt váltottak vissza a nyíregyházi hajléktalanok, hozzájárulva ezzel a város tisztaságához.

– Az „akciós” időszakban 4 forintot, júniustól 2,5 forintot ér egy-egy doboz, a visszaváltási díj azonban még így is több, mint amit a távoli nagyáruházakban adnak. A gép nem pénzt, hanem nyugtát ad a környezetbarátoknak, amit beválthatnak a szeretetszolgálat kasszájánál, a rászorultakon segítő intézmény pedig utólagosan számol el együttműködő partnerével.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!