Eltűnik végre a múlt szemete

Hajdúböszörmény - A munkálatokat a kivitelező Balmazújvárosban már megkezdte, majd Hajdúböszörményben folytatja.

Hajdúböszörmény - A munkálatokat a kivitelező Balmazújvárosban már megkezdte, majd Hajdúböszörményben folytatja.A korábbi ISPA-projektből kimaradt nyolc település (Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Folyás, Görbeháza, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos és Polgár) területén lévő kilenc, régi bezárt szeméttelep rekultivációs munkái megvalósításának támogatására a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás 1,9 milliárd forint támogatást nyert - közölte Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a szerdai projektnyitó rendezvényen. - Évtizedekig minden logika nélkül, környezetvédelmi előírások híján vagy azokat nem figyelembe véve hordták e területekre a kommunális hulladékot; mára felmerült a szivárgás, a környezetszennyezés, amit meg kell szüntetni - mondta a hajdúváros vezetője.

Takarják és füvesítik

A hajdúböszörményi Dorogi utcai régi kommunális hulladéklerakó telepet 2005 januárjában zárták be. Hamarosan felszedik a szemét tíz évnél nem régebben lerakott (még nem stabilizálódott, lebomló hulladékot tartalmazó) részét és elszállítják a Czégényi úti új hulladékkezelő telepre. A helyben maradó réteg takarást kap, majd idővel befüvesítik.

Mint azt a polgármester elmondta, közel negyed évszázadig nem lehet használni az így létrejövő területeket, de nem is ez a fő cél, hanem az élhető környezet kialakítása, a városkép javítása. - Megszűnnek végre ezek a helyek, és nem fogadja már a városba érkezőek olyan terület, ahol újságpapírokat hord a szél.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!