Videó: Magyarellenes kampány zajlik Ukrajnában

Akt.:
Videó: Magyarellenes kampány zajlik Ukrajnában
Ukrajna – Egy fölöttébb bulváros hangvételű riportfilmben igyekszik bizonygatni az ukrán országos média azt, hogy Magyarország Kárpátalja elszakítására törekszik.

Ukrajnában egy összefogott magyarellenes kampány látszik kibontakozódni, ami a márciusi ungvári nacionalista felvonuláson történteknek az Európa Bizottság elé terjesztését követően vette kezdetét. A Magyarország által szított kárpátaljai szeparatizmus rémének kivetítése nyilván azt a célt szolgálja, hogy alátámassza az ukrán nacionalista szélsőségesek “jogos” aggodalmait.

Hogyan „melengeti” Magyarország a szeparatizmust Kárpátalján? és hasonló címekkel egy riportfilm járja be az ukrán tévécsatornákat, mely azt igyekszik bizonygatni, hogy Magyarország Kárpátalja elszakítására készül. Az országos 1+1 csatorna híradóműsorában is sugárzott film készítői a mondanivalójukat egy kétes eredetű (ukrán nyelvű!) dokumentumra alapozzák, mely szerint – saját megfogalmazásuk szerint is – állítólag a magyar kormány évente százmilliókat költ kárpátaljai magánhadseregének létrehozására.

Az erre a célra Ukrajnába érkező pénzből – 2015-ben 116, az idén pedig 174 millió forintból – a számításaik szerint akár egy 600 fős zászlóaljat is fel lehet fegyverezni. Egy ilyen hadsereg létrehozása pedig a riportfilm szerint csak egy célt szolgálhat: a kárpátaljai országrész elszakítását, mégpedig a Kreml által Krímen is lejátszott forgatókönyv szerint.

A bejátszásokban sűrűn emlegetik a Magyarország által az Ukrajnában tiltott kettős állampolgárság színfala mögött osztogatott személyi igazolványokat, a Jobbik revizionista megnyilvánulásait Kárpátalján, valamint Orbán Viktor kijelentéseit a magyar nemzet egyesítésére vonatkozólag.

A szóban forgó riportfilmen kívül a magyarellenes kampány szerves részét képezte a múlt heti vereckei megemlékezés körül keltett hisztéria is. A Karpatszka Szics azt igyekezett elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Feszty-emlékév keretében szervezett kicsinyke műsor valójában a Jobbik által rendezett revizionista megmozdulás lesz. Miután bebizonyosodott ennek ellenkezője, most azt hangoztatják, hogy a magyarországi radikálisokat valójában az ukrán hazafiak fellépése rettentette el eredeti céljuk megvalósításától.

A jelenleg kirobbant ukrajnai magyarellenes kampány előtörténete, hogy március 13-án szélsőséges ukrán szervezetek fáklyás felvonulást tartottak Ungvár utcáin, melynek során a résztvevők durva, magyarellenes jelszavakat skandáltak, megfélemlítve ezzel a helyi magyar közösségek tagjait. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői írásbeli választ igénylő kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz. Válaszában Federica Mogherini alelnök közölte, hogy nyomon követik a történteket, és a téma szerepelni az EU–Ukrajna emberi jogi párbeszéd 2016 júniusára tervezett következő ülésén.

– Palkó István –
hirdetés