Nagyvilág

2015.09.21. 15:04

A titkosszolgálat provokálta ki a munkácsi mészárlást

A rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte meg és biztosította a Jobb Szektor (PSZ) fegyveresei és a csempészettel gyanúsított honatya találkozóját.

A rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte meg és biztosította a Jobb Szektor (PSZ) fegyveresei és a csempészettel gyanúsított honatya találkozóját.

A Munkácson történt fegyveres összecsapás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság pénteki parlamenti meghallgatásán a testület elnöke bejelentette, hogy a kárpátaljai és a fővárosi hatóságok nem csupán jó előre tudtak a júliusi találkozóról, de tevékenyen részt vettek annak lebonyolításában is. Sőt, magát a fegyveres konfliktust is a megyei rendőrkapitányság és a titkosszolgálat emberei provokálták ki.

Mikola Palamarcsuk a Ráda üléstermében elmondta, hogy a történtek középpontjában egyértelműen az uniós országokba irányuló csempészetben érdekelt bűnözői csoportok közötti érdekelosztási vita állt. Márpedig ezek a bűnbandák szoros függőségi viszonyban vannak bizonyos Kárpátalján is nagy befolyással bíró üzleti és politikai körökkel.

A jelentéstevő sürgette, hogy a biztonsági szolgálat és a rendőrség mielőbb tárja fel és hozza nyilvánosságra a csempészmaffia „politikai kurátorainak” kilétét, hogy a törvény előtt felelhessenek illegális tevékenységükért. A bizottsági elnök három parlamenti képviselő nevét emelte ki. Mihajlo Lanyo a lövöldözés közvetlen érintettje volt. Dmitro Jarosnak a Jobb Szektor politikai vezérének szintén tudnia kellett a párt militáris szárnya fegyvereseinek terveiről. Viktor Baloga pedig a PSZ támogatójaként aktív szerepet vállalt a történtek elboronálásában.

Júliusban a kárpátaljai Munkácson a Jobb Szektor egyik fegyveres csoportja tűzharcba került Mihajlo Lanyi helyi illetékességű parlamenti képviselő és vállalkozó testőrségével, illetve a rendőrség és az SZBU helyszínen tartózkodó munkatársaival. A konfliktus során gránát- és rakétavetőt is bevetettek. Az összetűzésnek 14 sérültje és három halálos áldozata volt.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!