A legnagyobbakat alkalmazzák

2020.02.14. 15:15

Világcégeket bérel fel Ukrajna az online biztonságáért

Amerikai és izraeli nagyvállalatokat vonnak be a kiberfenyegetések elleni küzdelembe.

Forrás: Shutterstock

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) hivatala olyan kiberbiztonsági és védelmi komputertechnológiákat és eszközöket gyártó vállalatokat kér fel, mint az amerikai Cisco, Fortinet, IBM, MicroFocus és Microsoft, valamint az izraeli Radware cég.

Ukrajnai állami és magánlétesítmények ellen elég gyakran történnek

kibertámadási kísérletek, amelyek mögött az ukrán hatóságok szerint zömében az orosz titkosszolgálatok állnak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tavaly nyáron közölte: megakadályozta, hogy az orosz titkosszolgálatok sikeres kibertámadást hajtsanak végre egy stratégiai fontosságú állami vállalat ellen, amely az ország teljes ivóvíz- és csatornarendszerét látja el a tisztításához szükséges folyékony klórral.

Az eddigi legsúlyosabb kibertámadás 2017. június 27-én, az ukrán alkotmány ünnepét megelőző napon történt: a Petya nevű zsarolóvírus támadta meg Ukrajnában a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben.

A megtámadott intézmények között volt a magyar OTP leánybankja, valamint számos állami és magán szolgáltató-, illetve gyártóvállalat. A Petya napokra okozott komoly fennakadásokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!