Sport

2014.09.22. 11:08

Lóorrhossz döntött a befutónál

Budapest, Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Beregből egyedül Tiszabezdéd lovasa és lova jutott a középdöntőbe.

Budapest, Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Beregből egyedül Tiszabezdéd lovasa és lova jutott a középdöntőbe.

Nem folytatódott a hagyomány, ezúttal nem alkottak maradandót a szabolcs-szatmár-beregiek a Nemzeti Vágtán. Pedig eltökéltek voltak, fogadkoztak, ám végül az öt reprezentáns közül csak egy jutott a középdöntőbe, négyen pedig az elődöntő után befejezték a szereplésüket a Hősök terén.

– Pechem volt, mivel bár a tizenegy elődöntő futamot összesítve a hetedik legjobb időt futottuk Ringlóval, a kiírás szerint nem juthattam tovább. A mi mezőnyünk bizonyult a legerősebbnek, és a szerencse nem szegődött mellénk. Csalódott vagyok, de már túl tettem magam rajta – értékelt Márton Sarolta, a Nyírségi Vágta idei győztese, aki a 8 éves holland sportoló kancával Ilk községet képviselte. A döntőt a tévé előtt ülve nézte: – Arról álmodoztam, hogy én is ott lehetek, azonban ez nem sikerült. Talán majd jövőre. Most még képlékeny minden, szeretném megpróbálni legközelebb is!

A legtovább a Tiszabezdédet képviselő Harman Norbert jutott Dino nevű lovával. Az előfutamban azonos időeredményt ért el a zalakarosi versenyzővel, a célfotó alapján mindössze egy orrhosszal maradt el tőle. A középdöntőben a későbbi győztes mögött ötödikként ért célba. A Nemzeti Vágta hétéves történetében negyedszer fordul elő, hogy hölgy állhatott a dobogó tetejére Molnár Gyöngyi személyében. Ő egyébként 2011-ben már nyert, akkor Baja zsokéja volt.

Az ünnepélyes díjátadón a győztes, 2014 leggyorsabb lovasaként átvehette a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát és az ötmillió forintos jutalmat. Iceman hátára arany lótakarót terítettek.

A tradicionálisan a Hősök terén kialakított különleges helyszínen megrendezett eseményen összesen 72 település képviseltette magát, a 17 elővágta során pedig mintegy 300 helységet mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl.

A nemzetközi futam döntőjében Kína, Kazahsztán, Bulgária, Magyarország, Csehország és Szlovákia lovasa versenyzett az elsőségért. Végül a magyar versenyző, Varga Zoltán aratott győzelmet a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lova, Shagya VII-2 hátán.

KM–LTL

Eredmények

A szabolcs-szatmár-beregi vonatkozású futamok legjobbjai:

5. előfutam: 1. Sopron 83.35 mp, ...5. Nyírbogdány 85.91

6. előfutam: 1. Lemhény 77.93, ...3. Ilk 80.48, ...5. Kállósemjén 85.74

8. előfutam: 1. Hernádnémeti 81.67, 2. Nagykálló 82.72

11. előfutam: 1. Zalakaros 82.96, 2. Tiszabezdéd 82.96

1. középfutam: 1. Tahitótfalu 78.95, ...5. Tiszabezdéd 84.39

Döntő: 1. Tahitótfalu 75.39, 2. Baja 75.53, 3. Hernádnémeti 75.95

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!