Hajdú-Bihar

2013.02.07. 17:44

Hallássérültek beszédkészségét segítik

Debrecen, Miskolc - A hallássérültek beszédmegértését és beszédtanulását az eddig ismert módszereknél hatékonyabban elősegítő összetett rendszert fejleszt a Debreceni Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikája a Miskolci Egyetemmel együttműködve. A programra csaknem fél milliárd forint támogatást nyertek.

Debrecen, Miskolc - A hallássérültek beszédmegértését és beszédtanulását az eddig ismert módszereknél hatékonyabban elősegítő összetett rendszert fejleszt a Debreceni Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikája a Miskolci Egyetemmel együttműködve. A programra csaknem fél milliárd forint támogatást nyertek.A projekt két, együtt is alkalmazható eljárást kínál a beszéd vizualizációjára. A Debreceni Egyetemen kidolgozott audiovizuális transzkóder a hang vizualizálására, és a Miskolci Egyetemen kifejlesztett úgynevezett „beszélő fej”, azaz az artikulációt megjelenítő háromdimenziós fejmodell képezi az alapját a most induló fejlesztéseknek.

Az új technológia egy komplex oktatási rendszerbe foglalja a beszédfolyamat audio-vizuális megjelenítését, valamint a beszéd hangképeinek és artikulációjának vizuális megjelenítését. A tervezett modell azáltal, hogy a szavak helyes artikulációját is megmutatja, lényegesen hatékonyabb a jelenleg alkalmazott rendszereknél. A technológia részben nyelvfüggetlen, részben könnyen adaptálható idegen nyelvekre. A rendszert az interneten keresztül szabadon hozzáférhetővé teszik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!