Helyi közélet

2014.09.10. 12:09

95 éve született a szabadságharcos záhonyi állomásfőnök

Záhony - 1919-ben a szomszédos Csapon született Szűcs Sándor, aki az 1956-os események nyomán vált Záhony legendás állomásfőnökévé.

Záhony - 1919-ben a szomszédos Csapon született Szűcs Sándor, aki az 1956-os események nyomán vált Záhony legendás állomásfőnökévé.

A 2005 áprilisában, Oslóban elhunyt jeles személyiségnek a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) megyei szervezete kezdeményezésére öt éve állítottak emléktáblát a záhonyi állomásépület falán. Munkásságáról, érdemeiről minden évben az október 23-ai ünnepség alkalmával emlékeznek meg a városban.

A településre 1956 október 24-én érkezett meg a forradalom hulláma. Magyarország keleti kapujában állomásfőnökként teljesített szolgálatot akkoriban a szociáldemokrata érzelmű Szűcs Sándor, aki vasúttörténelmet és történelmet írt a magyar-szovjet határon: tíz napig tudta feltartóztatni a megszállókat. Az 1956-os szerepvállalása miatt emigrációba kényszerült állomásfőnök később a Norvég Vasutak (NS) fejlesztési intézete igazgatójaként vonult nyugállományba. Életútjáról Filep Tibor írt könyvet A vasútért mindhalálig címmel.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában