Helyi közélet

2015.06.22. 12:40

Csaknem 1,4 milliárdot költenek az utak fejlesztésére Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2015. június 22., hétfő (MTI) - Csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak utak építésére, felújítására az idén Nyíregyházán - közölte a város polgármestere egy európai uniós támogatású fejlesztés átadásán hétfőn.

Nyíregyháza, 2015. június 22., hétfő (MTI) - Csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak utak építésére, felújítására az idén Nyíregyházán - közölte a város polgármestere egy európai uniós támogatású fejlesztés átadásán hétfőn.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az unió 88 százalék arányú pályázati támogatásával, 564,7 millió forintból korszerűsítették a település legforgalmasabb útjai közé tartozó Arany János, Garibaldi és a Csaló-közi utcát, illetve az Arany János és a Szarvas utca kereszteződésében körforgalom épült.

Az utcákban rendbe tették a buszmegállókat, a járdákat, parkolókat alakítottak ki, illetve a helyi kerékpárút-hálózathoz csatlakozási pontokat létesítettek. A polgármester tájékoztatása szerint az uniós projekt mellett a nyíregyházi önkormányzat év végéig 835 millió forint saját forrást költ még útjainak fejlesztésére.

A helyhatóság tulajdonában lévő Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. 600 millió forintból 17 új utat épít a város külterületi részein, ahol eddig földút, illetve úgynevezett útalapos közlekedési sáv volt csak. Összesen 7 kilométer hosszúságú aszfaltozott utat alakítanak ki. Járdaépítésre, -felújításra és gépkocsiparkoló aszfaltozására 155 millió forintot költenek. Harmincöt utcában pedig helyreállítják a megrongálódott aszfaltot, összesen 15 ezer 600 négyzetméteren. A felújítások beruházási költsége 80 millió forint lesz.

Tavaly húsz utca elhasználódott aszfaltján volt felújítás, akkor 65 millió forintot költöttek az utak rendbetételére. A nyíregyházi önkormányzatnak 610 kilométer hosszúságú úthálózata van a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Az idei fejlesztéssel az aszfaltos utak aránya megközelíti majd az 50 százalékot.

A városban az elmúlt öt évben 600 millió forintból alakították ki a kerékpáros úthálózatot, amelynek együttes hossza mintegy 50 kilométer.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában