reménytelen a helyzet

2020.07.06. 07:57

Csak a milliókat égetik a topéttermek

A Michelin-csillagos helyek többsége zárva tart, és az őszi nyitás sem biztos még.

Őszig biztosan nem nyit ki Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. Az ugyancsak Gerendai Károly üzletember által tulajdonolt Costes Downtown a múlt héten már megnyílt a felette működő Prestige Hotellel együtt, egyelőre a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozva. Vacsoraidőben ezért nem maradnak nyitva, egy újabb műszaknyi személyzetet nem akar fizetni a tulajdonos.

„Égetjük a milliókat” – jellemezte a helyzetet Gerendai Károly a Világgazdaság érdeklődésére. Szerinte külföldi gasztroturisták és üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet. A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani. Különösen igaz ez az úgynevezett fine dining éttermekre, mert ezekben az átlagosnál is magasabbak a költségek, s a fél háznál szerényebb forgalommal a vállalkozások felemésztik magukat.

A Michelin-kalauz már érdeklődött a korábban ajánlott helyek tervezett nyitásának időpontjáról, hiszen csak a működő éttermeket tudják tesztelni és felkeresésre ajánlani.

A hattagú Michelin-csillagos budapesti csapatból a Stand is kinyitott pár napja, de a Babel, a Borkonyha és a kétcsillagos Onyx nem.

Az utóbbitól épp a karantén alatt távozott a séf, és mint megtudtuk, a nyáron már biztosan nem is fognak kinyitni. Az Onyx tulajdonosai elkötelezettek a folytatás mellett, és már a pandémia előtt egy új koncepciót terveztek szeptembertől. Mint Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta, a csapat felkészült a változásokra, a leállás miatt munka nélkül maradt személyzet egy része visszatérési szándéknyilatkozattal távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában