Cantemus

2020.08.19. 11:37

Rekordra készül a Cantemus

Legalább ötven országból regisztráltak már az érdeklődők a kezdeményezésre.

A Cantemus szombati és hétfői koncertjén a nézők is részt vehettek a rekordkísérletben

Fotó: Racskó Tibor

Nem mindennapi rekordkísérletre vállalkozott a Cantemus Kórusintézmény, amikor úgy döntött: bár a vírusjárvány veszélye miatt elmarad az idei Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, azonban szerte a nagyvilágban összefoghatja az énekkarosokat és a zenebarátokat azzal a kezdeményezésével, hogy minél többen énekeljék el az István, a király című rockmusicalből a Felkelt a napunk című dalt, s a felvételt töltsék fel az internetre.

Engedély a jogtulajdonosoktól

Vajon hol tart a rekordkísérlet, ami augusztus 20-án 12 órakor fejeződik be? – kérdeztük meg Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, a kórus­intézmény igazgatóját.

– Mint közismert, egy hónappal ezelőtt hirdettük meg a rekordkísérletet, s azóta mindenki töretlen lelkesedéssel végzi a munkáját a Cantemusnál. Keressük azokat a lehetőségeket is, hogy segíthessünk a bátortalan vállalkozóknak, hogy ők is nekirugaszkodhassanak ennek a feladatnak. Napról napra gyarapodik az internetre feltöltött felvételek száma, bár látjuk, hogy mégis csak egy embert próbáló pillanat, amikor valaki erre elszánja magát – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Dénes. – Tudtuk előre, hogy ez nem lesz egyszerű dolog, mivel két rendszer is van az okostelefonokon – az androidos és az iPhone-rendszer –, ezért két alkalmazást is létre kellett hozni. Az iPhone applikációja különösen nehéznek mutatkozott, nem volt könnyű a jogtulajdonosoktól megszerezni az engedélyt arra, hogy működhessen rajta a program. Azért volt fontos az iPhone-t is bevonni a rekord­kísérletbe, mert sok ilyen rendszerű telefon működik Távol-Keleten és az amerikai földrészen, s nem akartuk, hogy az ilyen telefonnal rendelkezők kimaradjanak a rekordkísérletből.

Lehet még segíteni

– Az eddigi felvételek adatai azt mutatják, hogy jóval több az androidos feltöltés, mint a iPhone-rendszeren keresztül. Ennek talán az is a magyarázata, hogy az iPhone-­rendszeren még egy pluszalkalmazást le kell tölteniük a rekordkísérletben részt venni szándékozóknak, hogy jól sikerüljön a dal felvétele és feltöltése az internetre, de ez ne hátráltasson senkit sem, ez a plusztennivaló nem túl nehéz. Van még idő minderre, hiszen augusztus 20-án 12 óráig lehet felénekelni, illetve feltölteni a dalt a felkeltanapunk.hu weboldalon.

– A felvételek feldolgozásakor kiváló éneklésekkel, szinte professzionális előadásokkal is találkozhattunk. A napokban egy távol-keleti fiatalember énekére figyeltem fel, aki elképesztő tisztasággal, pontossággal, nagyszerű hangképzéssel készítette el a felvételét – folytatta a kórus­intézmény igazgatója. – Az eredményhirdetés augusztus 20-án a nyíregyházi önkormányzat 18 órakor kezdődő ünnepségén lesz a Rózsakert Szabadtéri Színpadon.

Nagy hatással a világra

– Eddig legalább ötven országból regisztráltak a jelentkezők. Amikor sorolták a kollégáim, hogy mit mutatnak a feltöltések, arra gondoltam, könnyebb lenne felsorolni azokat az országokat, ahonnan nem jelentkezett még senki sem. Az eredeti célunkat biztos, hogy elértük, hiszen ennek a dallamnak és a Cantemus kórusnak jelentős hatása volt a világra. Mondhatom azt is, hogy a Cantemus gyermekkórus 45 éves működése során ilyen nagy hatással még soha nem voltunk a világra, annak ellenére, hogy számos díjat nyertünk – tette hozzá a karnagy.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában