Nyíregyháza hírei

2013.04.05. 15:41

Varázsolt a karamellmágus

Nyíregyháza - A fiatal nyíregyházi cukrász, Domonkos Dávid márciusban második lett az országos Junior Cukrászbajnokságon – egy pont hiányzott csupán a győzelméhez –, s ezzel lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a 2014-es Cukrász Junior Világbajnokságra felkészítő táborban. Ha a 19 éves ifjú tehetség ezen kiválóan teljesít és sikerrel veszi az akadályt, a jövő évben ő képviselheti Magyarországot a rangos eseményen.

Nyíregyháza - A fiatal nyíregyházi cukrász, Domonkos Dávid márciusban második lett az országos Junior Cukrászbajnokságon – egy pont hiányzott csupán a győzelméhez –, s ezzel lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a 2014-es Cukrász Junior Világbajnokságra felkészítő táborban. Ha a 19 éves ifjú tehetség ezen kiválóan teljesít és sikerrel veszi az akadályt, a jövő évben ő képviselheti Magyarországot a rangos eseményen.A szakmai körökben karamellmágusként emlegetett Dávid végzett cukrász, akinek a kedvenc területe a nem túl könnyen kezelhető, de értő kezekben műalkotások létrehozására is alkalmas karamell. A Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátói és Idegenforgalmi Középiskola nappali tagozatos gimnazistája nem véletlenül érdemelte ki a becenevét. Páratlan kézügyességének köszönhetően varázslatos módon csalja elő a karamell artisztikai szépségeit. A versenyművét karamellből készített varázspálcával, cilinderrel és fantázia virággal komponálta meg, magasra emelkedő alkotása maga volt a szépség, a csoda és az illúzió.

Négy műalkotás

A junior országos bajnokságon volt még egy feladat: a versenyzőknek négyféle bonbont kellett elkészíteniük, fajtánként 20–20 darabot. A megmérettetésre 45 napig készült a fiatalember: a bonbonokat a Sipkay Barna Középiskola cukrászműhelyében Kollonay István cukrászmesterrel vetették papírra, majd a receptek megalkotása után készültek el a finomságok. Dávid lapunknak azt mondta, mind a négy más miatt volt érdekes és különleges.

– Az aranymazsolás madártejes bonbon tölteléke volt a leglágyabb, melyből kiütközött a keményebb mazsolaszem, a töltelék pedig étcsokoládéba volt töltve. A lime-os mentás marcipános bonbon szépségét az adta, hogy a fehércsokoládés bevonaton átütött a töltelék zöld színe – nekem ez a kedvencem, a zsűrinek viszont nem tetszett. A szezámmagos tejkaramellás tejcsokoládé bonbon különlegessége a szezámmagban rejlik – a magvakat kevés cukorban megfőztük és megpirítottuk, ettől lett ropogós. A negyedik, a kökényes gabonapelyhes bonbon tej és étcsokival készült, ettől lett zebra csíkos a bevonat – mesél a bonbonokról Dávid, aki izgatottan készül a felkészítő táborra, hiszen tudja, hogy élete egyik legnagyobb lehetősége előtt áll. Felkészülését a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által delegált, elismert cukrász szakemberek fogják segíteni, akiktől ellesheti a szakma fortélyait. – Pontos részleteket még nem tudok, csak annyit, hogy az első tanfolyamon a fagylaltkészítésé lesz a főszerep, s hogy a legkiválóbb mesterek oktatnak majd bennünket. Ez lesz a jellemző valamennyi tanfolyamra és a táborra is, az pedig, hogy a szakma legjobbjaitól tanulhatok, vissza nem térő lehetőség.

Támogatók nélkül a fiatalember nem juthatott volna el erre a szintre, így köszönet jár mindenkinek, aki segítette kibontakozását. A csokoládé-felhasználás technikai elemeit a Callebaut csokoládécég forgalmazójának vezetőjétől, Dani Márktól és a cég csokoládémesterétől, Veszely Attilától leshette el Dávid, akinek a csokoládé akadémiával kapcsolatos ügyekben Nagy Szilvia volt segítségére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!