Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.28. 06:36

Kezdődik a nagy cserebere

<p>Miskolc - Mit tegyünk, ha balul sült el a karácsonyi ajándékozás? Kicsi a nadrág, nagy a pulóver, a csizmának pedig a színe nem tetszik... Bár nem kötelező, de e legtöbb üzletben visszacserélik a nem megfelelő ajándékokat. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-fogyasztovedelmi-felugyeloseg-tanacsai/cn/boon-news-em_01-20071227-120654"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-fogyasztovedelmi-felugyeloseg-tanacsai/cn/boon-news-em_01-20071227-120654">A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tanácsai </A></B>&#160;<DIA alt="Árucsere 2007.12.27." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_rucsere_2007_12_27_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Árucsere 2007.12.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

- Az üzletek nem kötelesek visszavenni azokat a termékeket, melyek valamilyen oknál fogva nem tetszenek a megajándékozottaknak vagy nem megfelelő a méretük- szögezte le dr. Tóth Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelőség miskolci kirendeltségének vezetője. - A gyakorlat azonban az, hogy ha a kereskedők szeretnék vásárlóikat megtartani, biztosítják a cserét. Más a helyzet azonban, ha a vásárolt termék hibás - tette hozzá a vezető. - Ilyen esetben az üzletnek kötelessége a minőségi kifogással foglalkozni. A hiba jellegétől függően történhet javítás vagy árucsere, bizonyos esetekben pedig a vevő a vételárat is visszakaphatja. Az erre vonatkozó szabályokról a Polgári törvénykönyv rendelkezik részletesen.

Bármilyet bármire

Az általunk megkeresett üzletekben semmi akadálya a karácsony utáni csereberének. Így például a Skála Áruházban sem, ahová a cserére váró terméken kívül a blokkot is magunkkal kell vinnünk. Ha ez véletlenül nincs meg, az is elég, ha az áru vonalkódját megtaláljuk, a csere ugyanis számítógépes rendszeren keresztül történik - tájékoztatta lapunkat Gáspár Tiborné áruházvezető, aki hozzátette: lehetőség szerint a két ünnep között vigyék vissza az ajándékokat a vásárlók, mert január 2-án és 3-án leltárt tartanak. Január 15-éig azonban még lehet cserélni, és jó hír az is, hogy bármilyen terméket visszavesznek, melyek helyet bármilyet választhatunk.

Blokkal

A Gála Kereskedelmi Kft. üzleteibe is bátran mehetünk nem tetsző ajándékainkkal, tudtuk meg Molnár Istvánné ügyvezetőtől.
- Régi szokás nálunk, hogy kicseréljük az árut és nem csak a karácsonyi ajándékokat - mondta lapunknak. - Hiszen bárkivel előfordulhat, hogy olyasmit kap, ami méretben nem felel meg vagy egyszerűen csak nem tetszik.
A blokkra azonban a Gála üzleteiben is szükség van., valamint a termék címkéjére, melyen a logó is megtalálható.


 

Népszerű ajándékok
Egy karácsony előtti kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság elsősorban kozmetikai termékeket, ruházati cikkeket, könyvet, valamint gyermekjátékot tervezett vásárolni idén karácsonyra. Népszerű ajándéknak számítanak még a cipők, a konyhai eszközök, valamint a CD-k, DVD-k is. Az ajándékok beszerzése szempontjából a legnépszerűbb helyek a bevásárlóközpontok és hipermarketek, de igen kedveltek még a piacok, a szaküzletek és szakáruházak is.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!