mezőgazdaság

2020.05.22. 20:00

Komoly kárt okozott a fagy

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása hátrányosan érintette a megye gazdálkodóit.

Poór Imre almatermesztő birtokán mutatja meg, hogy milyen volt a fagykár az almásban. 20200417 Gencsapáti Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW-archív

Fotó: Unger Tamás

Most már látható, kijelenthető, a március végi, április eleji kemény fagyok a megyei gyümölcsösökben jelentős károsodást okoztak – tekintett vissza Rácz Imre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint azok az ültetvények, melyek ezt az időszakot megúszták, április 15-én hajnalban szenvedtek fagykárt, így az első fagyos ciklust átvészelő gazdaságok ekkor károsodtak jelentős mértékben.

– Az egységes kérelem beadási időszakában a falugazdászok folyamatosan jelentették a káreseményeket – mondta lapunknak Rácz Imre, majd hozzátette: a múlt heti, május 13-ai hajnali fagy újabb traumát okozott, és nem csak a gyümölcsösökben, hanem az azóta elvetett és kikelt tavaszi vetésű növényekben, a kipalántázott dinnyében, a különböző zöldségfélékben, valamint a dohánykultúrákban.

– Mostanra elmondható, hogy gyakorlatilag alig van olyan kert a megyében, amit ne ért volna fagykár. Több helyről kaptunk a károsodásról fotókat, amiken jól látszik a kis virágok elbarnulása, elhalása.

A múlt heti fagy a szántókat sem kímélte.

Elég régen láttam olyat, hogy a kukorica, illetve a napraforgó elfagyjon. Több helyen a burgonya is megsínylette a hideget. Jellemzően az egész megyét érintette ez a fagy, talán a Nyíregyházától nyugatra eső területeket bántotta kevésbé – tájékoztatott a részletekről a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke.

Újra kell vetni

Rácz Imre beszélt arról is, hogy a szántókon lefagyott, károsodott levelek mellett a növények jelentős része újra fog sarjadni, de emiatt 25–45 százalékkal kevesebb termés várható. Sajnos, van a megyében több mint 1500 hektárnyi terület, ahol újra el kell végezni a vetést. Eddigi adatok alapján mintegy 20 ezer hektárnyi szántó esetében érkezett a falugazdászok felől fagykárral kapcsolatos bejelentés.

A megyei elnök szerint a károsodott területek nagysága ettől mindenképpen nagyobb, ugyanis a 30 százalék alatti károkat be sem jelentik a gazdálkodók, mivel a kárenyhítési rendszer ezt még a természetes termésingadozásba sorolja.

– Az újravetések esetén az idő nagyon sürget, így sok esetben nem tudják a gazdák megvárni a kárszemlét – emelte ki Rácz Imre, akitől megtudtuk, a legfrissebb adataik szerint a megyei kormányhivatal kárenyhítéssel foglalkozó szakhatóságához eddig mintegy 5300 kárbejelentés érkezett.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában