VIDOR Fesztivál 2012 – Buborékok: Komédia pénzről, szerelemről, veszteségről

Akt.:
VIDOR Fesztivál 2012 – Buborékok: Komédia pénzről, szerelemről, veszteségről
Fergeteges tempó, tanulságos történet, kiváló színészi munka. Az első nagyszínpadi bemutató a fesztivál méltó nyitánya volt. Mert ismét azt bizonyította, hogy egy enyhén avítt alapanyag is képes új életre kelni, ha értő módon nyúlnak hozzá. Márpedig Csiky Gergely 1884-ben keletkezett vígjátéka, a Buborékok aligha kerülhetett volna jobb kezekbe.

A Kecskeméti Katona József Színház Mohácsi János rendezésében (dramaturg: Mohácsi István) megtartotta az eredeti komédia fő vonalait, azonban a hatásos dramaturgiai beavatkozások következtében a pénz és szerelem, illetve a hatalom és a házasság témája körül forgó, mondhatni franciásan könnyed történet kapott némi gondolati mélységet.

 

A boldog végre hajazó história voltaképpen egy széteső félben lévő világot mutat, amelyben minden a pénz körül forog, ahol a vesztegetés, a léhaság, a korrupció az úr. Ahol mindenki boldog akar lenni, közben valójában mindenki boldogtalan. Csiky Gergely korkritikája és filozófiája Mohácsiék verziójában kapott némi mélységet, s a záró jeleneteken még a Cseresznyéskert Csehovja is átsejlett. A Buborékok mozgalmas színház volt, amelyben a komikum nemes lírával vegyülve éppúgy éreztette a megszűnő világ iránti szelíd nosztalgiát, mint az öregedés tudomásul vételének fájdalmát.

 

 

A (néhol rövidítést igénylő) mű a nyíregyházi közönség soraiban nagy sikert aratott. Mohácsi János fergeteges tempójú rendezésében a publikum vastapssal ünnepelte Márton Andrást, Sára Bernadette-t, Csémy Balázst, Téby Zitát, Magyar Évát, Keresztény Tamást, Porogi Ádámot, Sirkó Lászlót, Orth Pétert, Decsi Editet, Krajcsi Nikit, Hegedűs Zoltánt, Aradi Imrét, Trokán Nórát, Hajdú Melindát, Kiss Jenőt, Farkas Ádámot, Czeglédi Jánost.

 

– Karádi Zsolt

Fotó: Sipeki Péter
hirdetés