Vidor – Tűt sem lehetett leejteni a Rúzsa Magdi koncerten, ma este Magashegyi Underground!

Akt.:
Vidor – Tűt sem lehetett leejteni a Rúzsa Magdi koncerten, ma este Magashegyi Underground!
© Fotók: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Izgalmas este vár azokra, akik ma a Kossuth tér mellett döntenek.


A tegnap esti koncertek képekben

Talamba koncert:

talamba

Kattintson a képre a galériáért!

Rúzsa Magdi koncert:

SIP_6906

Kattintson a képre a galériáért!


A fesztivál új színfoltja

Érdemes megállni a templom melletti nagyszínpad előtt hétfőn hétkor, hiszen a 2008-ban alakult Barrio Latino zenél – aki pedig megáll, az egészen biztosan ott is marad, hogy az első magyarországi timba zenekart meghallgassa. A hazai és latin-amerikai zenészek közreműködésével létrejött formáció 2013-ban indult újra, ekkor csatlakozott a zenekarhoz a Hondurasból származó énekes, Mario Ochoa. A „Con Clave Y Tambó” című daluk rövid idő alatt bejárta az egész világot, Perutól Japánig több mint 50 országban táncol rá a salsaközösség. A Youtube-on sorra kezdtek feltűnni az olyan videók a világ minden tájáról, amiben a Barrio Latino zenéjére táncolnak. A rajongóktól kapott videókból összeállítás is készült, amiben 15 ország táncosai szerepelnek.

Szeplő a vállon

A latinos ritmusok után jön sokak kedvence, a Magashegyi Underground.

A csapat 2007-ben alakult, énekesnőjük a Me­gasztár harmadik szériájából ismert Bocskor Bíborka. 2010-ben megjelent debütlemezüket (Ezer erdő) több kislemez is megelőzte (Szeplős Váll, Szívtakarítás). Az album legsikeresebb dala a Metróhuzat című szám lett, ami tévés és rádiós listákon is jól szerepelt, a 2011-es Fonogram díjkiosztón az év hazai alternatív albuma kategóriában jelölték.

bocskor

Az Ezer erdőt 2011-ben egy 8 számos tükörlemez, az Ezer város követte, amin addig kiadatlan felvételek, B-oldalas dalok és friss remixek szerepeltek. A második nagylemez 2013 májusáig váratott magára: a lemezbemutató koncert 2013 áprilisában volt az Akvárium Klubban. Tavaly érkezett meg a Szemszavak középlemez, az év végén pedig a Vágta című dallal jelentkeztek.

Állandó fellépők

A zenekar a nyári fesztiválok állandó résztvevője, de rendszeresen adnak klubkoncerteket is. Az elmúlt öt évben háromszor léptek fel a Művészetek Palotájában, telt házas koncertjeiken szimfonikusokkal, ütősökkel és kórussal kiegészülve adták elő dalaikat.

Az idei VIDOR Fesztivál egyik izgalmas, új színfoltjaként adnak koncertet a Kossuth téren ma este fél kilenctől.


A durva még durvább, a szép még szebb

A fesztiválozók ne feledkezzenek meg róla: a Móricz Kertben is szuper koncertek várják őket.

Aki nem a Kossuth tér, hanem a Móricz Kert felé veszi az irányt, hétfő este kilenctől a Jurij zenekar koncertjének tapsolhat.
Az együttes legújabb, Arm-strong címet viselő nagylemeze 2015 őszén jelent meg, a régi 5.25-ös floppy-tokban kiadott album az előd, a nagyon jó kritikákat kapott Kitartás! I love you fonalát veszi fel, csakhogy a durva még durvább, az elszállós még elszállósabb, a szép pedig még szebb.

Az együttes tagjai néha komoly, máskor kicsit infantilis, kéz- és lábdobálós dalaikkal táncoltatják meg az embereket, mert úgy vélik: „matróznak lenni igazán jó dolog!” Az est.hu szerint „…a Jurij bármelyik nagynevű nyugati feszten ott mozgathatná a publikumot”. A quart.hu azt írta: „A számokat hatásosan építik fel, de a profizmus nem tolakodó, hanem teret enged a hihető személyességnek; a pörgős számoknál szinte látja az ember, ahogy beindul a közönség…” Minderről személyesen győződhetnek meg a Jurijt kedvelők a Móricz Kertben.


Élő klasszikus, valódi legenda

A MŰvészben Makk Károly idézi fel életútja fontos állomásait.

A tavaly kilencvenedik életévébe lépő Makk Károly a magyar filmgyártás élő klasszikusa, igazi legenda, akit nem csupán a Cannes-i filmfesztiválon ismernek jól, de itt, a VIDOR háza táján is: 2010 óta a fesztivál zsűrielnöke.
Alkotásai hitelesen és érzékenyen, hol lírával, sajátos, fanyar költőiséggel, hol átütő erejű, szarkasztikus humorral, de mindig kivételes empátiával ábrázolják az átélt korszakot, hazánk igazán nem könnyű huszadik századi történéseit. Ebben az évben az érdeklődők kötetlen beszélgetésen is találkozhatnak vele, ahol felidézzük pályája, életútja legérdekesebb epizódjait, eseményeit. A MŰvész Stúdióban hétfőn 16.30-tól Sediánszky Nóra beszélget vele.


Szín-Képek

A Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor anyagából nyílt kiállítás a Városi Galériában, képünkön az egyik alkotó, Stefán Renáta.

szin


Első kézből – az első fülbe

A legnagyobbak is érettségiztek egy kicsit – a „Nyugatosok érettségije keleten” felcímmel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle és a SZIRT este héttől a MŰvész Stúdióban bemutatja: humoros rádiókabaré – a szerzők előadásában, első kézből, első szájból, első fülbe… – a rendező: Karádi Zsolt

A szerzők

Antal Balázs, Béres Tamás, Csabai László, Ferenczik Adrienne, Gerliczki András, Karádi Zsolt, Kulin Borbála, Kürti László, Nagy Zsuka, Oláh András, Szlávik Tünde és jó néhány meglepetésvendég.


A stand-up nagyágyúi ontják ma a poénokat

A Dumaszínház népszerű tagjai évek óta állandó szereplői a fesztiválnak, így teljesen természetes, hogy a jubileumi VIDOR-on is tiszteletüket teszik. Az ünneplést legfrissebb műsoraikkal fűszerezik meg a hazai stand-up nagyágyúi, reméljük, nem utoljára!

Ma este nyolctól a Váci Mihály Kulturális Központ nagytermében Dumaszínház Impro című műsorukkal várják a műfaj szerelmeseit Mogács, Janklovics, Fodor Annamária és Tóth Szabolcs.


Ötkor a Korzónál nézz az ég felé!

Ilyen még nem volt: VIDOR már a levegőben is! Két pont között kifeszített lapheveder, nagy adag egyensúlyérzék és kiváló koncentráció – ez kell a slackline-hoz. Az extrémsport helyi legjobbjait a fesztiválozók is láthatják, ha a Korzó bevásárlóközpontnál öt órakor felnéznek a magasba.

slack


Csak sörözni indultak, de a színpad előtt ragadtak

Ha azt mondjuk, Kistehén, jön a reakció: Szájbergyerek. Szombat este több ezren hallgatták Kollár-Klemencz Lászlót és zenekarát a Kossuth téren, a buli után pedig a frontember szívesen beszélgetett a Mustár FM önkéntesével, Gáspár Dániellel.
– Ez egy nagyon jó kis mix volt, már ami a közönséget illeti – mondta az énekes-dalszerző-szövegíró. – Mivel ez egy városi fesztivál, nemcsak azok jöttek el meghallgatni bennünket, akik fanatikus Kistehén-rajongók és betéve tudják a dalainkat: olyanok is itt ragadtak, akik egyébként csak sörözni indultak. De azt láttam, hogy ők is nagyon jól érezték magukat, nekünk pedig ez a legfontosabb. És a szabadság, amit szeretnénk átadni a hallgatóságnak.

A szövegeink főként társadalmi problémákat feszegetnek, de az egyén és a társadalom viszonyáról is szólnak, akárcsak a kapcsolatainkról, azok buktatóiról, örömeiről – mondta Kollár-Klemencz László, akitől megtudtuk: a nyolcadik lemezükre készülnek, aminek létrehozásában az együttes minden tagjának fontos szerep jut. – Kiforrott zenészek voltunk, amikor találkoztunk és megalakítottuk a zenekart, azóta pedig összeértünk – szakmailag és emberileg is.

kistehen

Kattintson a képre a galériáért!


„Gyorsan megkedvelte a dalainkat a közönség”

A szombat esti hangulatfelelős, a mexikói Los de Abajo tagjai közel két és fél évtizede ismerik egymást – derült ki abból az interjúból, amit a Mustár FM spanyol önkéntese, David Ibanez Baldomir készített az együttessel.
Elmondták: 24 évvel ezelőtt elmentek egy koncertre, ami akkora élmény volt számukra, hogy eldöntötték: zenekart alapítanak és bejárják az egész világot. Az elhatározás pedig nem maradt meg az ötletek szintjén, sikerüket rengeteg koncert és lemez bizonyítja.

de

Kattintson a képre a galériáért

– A zenénkkel visszanyúlunk a mexikói népzene gyökereihez, de kombináljuk a ska, a cumbia és a reggae ritmusaival is. A művészet azért is fontos nekünk, mert dalainkkal felléphetünk a társadalmi visszásságok és kulturális globalizáció ellen – mesélték.

Jártak már Magyarországon, de a keleti térségben most léptek fel először. – Bárhol is koncerteztünk, mindenütt nagyon kedvesen fogadtak bennünket az emberek, és a dalainkat is gyorsan megkedvelték – nem volt ez másképp Nyíregyházán sem – mondták.


A hétfői program

Móricz Zsigmond Színház
Nagyszínpad
19 óra: A szőke ciklon – Játékszín, Budapest

Krúdy Kamara
18 és 22 óra: Amazonok – Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, Budapest

MŰvész Stúdió
16.30: Kötetlen beszélgetés Makk Károly filmrendezővel. Beszélgetőtárs: Sediánszky Nóra
19 óra: Irodalmi kávéház II. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle és a SZIRT bemutatja: humoros rádiókabaré

Kossuth tér
15.30: Karikaturisták
15.30: Pantomimesek
15.30–19 óra: Törpakrobatika
17 óra: Agni Triom Duo
19 óra: Barrio Latino-koncert
20.30: Magashegyi Under­ground-koncert
23.30: Tűzzsonglőrök

Korzó Színpad
15 óra: Maszmók Afrikában
16.30: Tudós nők – Slam Poetry Show
17.30: Prémvadászok-koncert

Bessenyei tér
18.40: Térzene

Móricz Zsigmond Színház Galéria
18.30: Nemlétező Tárgyak Tárlata

Városi Galéria
9– 17 óra: Szín-Képek kiállítás

Pál Gyula Terem
9– 17 óra: Ösztöndíjasok tárlata

Váci Mihály Kulturális Központ
20 óra: Dumaszínház – Impro. Fellépők: Mogács, Janklovics, Fodor Annamária, Tóth Szabolcs

Móricz Kert
21 óra: Jurij-koncert

Cinema City
15.30: Anyám és más futóbolondok a családból
18.30: Nagyfater elszabadul

Krúdy Gyula Art Mozi
17.30: Hogyan legyünk szinglik?

Dózsa György utca 1-3.
16 és 17 óra: Egykerekű-bemutató

Városháza előtt
16 és 17.30: Street Comedy show

Városalapítók tere
16.30: Csocsó bohóc

Korzó Bevásárlóközpont
15.30–24 óra: VIDOR Falu

Korzó Bevásárlóközpont fölött
17 óra: Slackline-bemutató

Móricz Zsigmond megyei könyvtár
9–18 óra: Titkok a titokról, fotókiállítás

Napkor Művelődési Ház
18 óra: A Déryné hadművelet


Vidor – Mindenki készen áll? Ma jön a Talamba és Rúzsa Magdi!

Nyíregyháza – Vidorgás ezerrel: ma este hatalmas buli várható a főtéren!


 

Vidor: Elképesztő volt a nyitány! Ma este Kistehén, Los de Abajo és Mystical Plants!

Nyíregyháza – Fantasztikus koncertekkel indult pénteken este az idei összművészeti fesztivál.


 

Felkészültetek a Vidorra? Besh o droM, Sergent Garcia – Ez ütős nyitány lesz!

Nyíregyháza – Új helyszínekkel, erős színházi versenyprogrammal és párját ritkító zenei kínálattal várja a ma kezdődő VIDOR Fesztivál a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó kicsiket és nagyokat. Szeptember 3-áig koncertek, utcaszínházi és bábelőadások, zsonglőrök, pantomimesek, karikaturisták, BMX-akrobaták szórakoztatják a Nyíregyházán élőket és ide érkezőket, de húsz megyei településen is lesznek vidoros események.


 

Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Honeybeast – Nálunk már letölthető a Vidor műsorfüzet!

15 órája | Nyíregyháza – Már nem kell sokat aludni, és itt a Vidor Fesztivál! Addig is lehet jó előre vidorogni a műsorfüzetet bújva: az idén 15 éves összművészeti fesztivál Nyíregyházán, valamint a megye további húsz településén augusztus 26–szeptember 3. között koncertekkel, színházi és bábelőadásokkal, akrobatákkal, zsonglőrökkel, pantomimesekkel, kiállításokkal és sok-sok nevetéssel várja az önfeledt kikapcsolódásra vágyókat.


Egy hét VIDOR-gás

Nyíregyháza – Több száz programot kínál a jubileumi fesztivál.


Megkérdeztük: Ön részt vett már a VIDOR Fesztivál valamelyik rendezvényén?

Nyíregyháza – A bökönyi Földi János nagyon sok jót hallott már a fesztiválról. Ettől függetlenül nem volt még lehetősége részt venni rajta, éppen ezért úgy tervezi, az ideire mindenképpen kilátogat. – Az ismerőseim élménybeszámolói szerint színvonalas rendezvénysorozatnak képzelem el – válaszolta.


Sztárokkal ünnepel az idei VIDOR Fesztivál

Nyíregyháza – Nehéz lesz választani a programok közül, bánhatja, aki kihagyja az idei fesztivált!
hirdetés