Vigyázzunk a privát szféránkra! Ami felkerül a netre, az örökre ott is marad…

Akt.:
A mai fiatalok ezer szállal kötődnek a világhálóhoz
A mai fiatalok ezer szállal kötődnek a világhálóhoz - © Illusztráció: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Az internetezők jelentős része óvatlan, csak a saját kárán tanulja meg a leckét.


Ha fényképet készítünk az otthonunkban, hogy aztán megosszuk a képet a neten, ügyeljünk rá, hogy a fotó ne áruljon el többet, mint kellene, például a családunk anyagi helyzetéről. Mindig csak olyan képet tegyünk közzé, amit később nem bánunk meg, engedély nélkül pedig soha ne tegyünk fel másokról fotókat! Ne feledjük: ami egyszer a világhálóra felkerül, az örökre ott is marad! Többek között ezeket a jó tanácsokat igyekszik a felhasználók fejébe vésni a rend­őrség a biztonságos internet napján (is). Az ez évi szlogen – „Együtt egy jobb internetért!” – magáért beszél, kérdés, mennyien veszik komolyan az üzenetet.

Tegnap, azaz február 5-én, a biztonságos internet napján (Safer Internet Day) több mint 100 uniós tagországban igyekeztek felhívni az emberek figyelmét az internet előnyeire és főleg veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. A szakemberek célja nem az elrettentés, sokkal inkább a tájékoztatás: a gyermekek, szülők, pedagógusok figyelmének ráirányítása a problémákra, azok lehetséges kezelésére, vagyis a biztonságosabb internetezés fontosságára és az alapvető szabályokra.

A szülő mint cinkostárs

Bár a világnap 2019-es szlo­genje – „Együtt egy jobb internetért!” – magáért beszél, kérdés, mennyi internetezőhöz jut el érdemben a biztonságos internet napjának üzenete, és mennyi felhasználó veszi azt komolyan. – Olyan ez, mint a biztonsági öv használatára buzdító vagy a dohányzás elleni kampányok: az emberek egy része nem hallgat a szép szóra, a tényekre, az érvekre, csak a saját kárán tanul, vagy még azon sem. Ettől függetlenül szükség van ilyesfajta „ébresztőkre”, s ebben nekünk, pedagógusoknak (is) óriási szerepünk van! – mutatott rá Huszár János informatikatanár, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezető-helyettese, majd hozzátette: osztályfőnökként is kiemelt figyelmet szentel a megfontolt netezés témakörének, sőt, kedden délben a rendőrség egyik munkatársa tartott előadást a világháló, illetve a közösségi oldalak veszélyeiről az Erdő sori iskolában.

– Manapság már az alsó tagozatos gyerekeknek is van Facebook-profilja, ami – kiskorúak lévén – szabálytalan, és felveti a szülők cinkosságát. A mai tizenévesek rengeteg időt töltenek a virtuális térben, fotókat, videókat, beszélgetéseket tesznek közzé, ezekből később bajuk lehet. Azt szoktam tanácsolni nekik, hogy csak olyan képeket töltsenek fel magukról, amelyek akár 10-15 év múlva is vállalhatóak (például egy állásinterjún), és kódokkal védjék a készülékeiket az illetéktelen szemektől, kezektől, máskülönben nem kívánt tartalmak is kikerülhetnek a netre – mondta Huszár János.
Sosem kérte, kapta a tagságot

– Megfordult a fejemben, hogy azzal köszöntöm fel az idén februárban 15. születésnapját ünneplő Facebookot, hogy búcsút intek neki, törlöm magam a közösségi oldalról – mesélte Vitkai Éva, a megyei kórházak sajtófőnöke, akinek nemrégiben álprofilt hoztak létre a nevében, és olyan FB-csoportokba nyert felvételt, ahová soha nem kért.

Visszaéltek a nevével

– Bosszantó, ami történt: akaratomon kívül, jóváhagyásom nélkül több olyan csoportba „rángattak bele”, amelyek nézőpontjával, stílusával nem tudok és nem kívánok azonosulni. Mire tudatosult bennem, mi az oka az egyre gyakrabban felbukkanó üzeneteknek, hetek teltek el. Valaki egy álprofilt is létrehozott, és a nevemben lájkolt, posztolt, kommentelt ilyen-olyan tartalmakat. Miután jeleztem a Facebooknak, mi történt, némi informatikai segítséggel helyreállt a rend. Biztonságosabbá tettem a fiókom, szigorítottam a virtuális házirenden, és – biztos, ami biztos – rendszeresen figyelem az adatlapomon a történéseket – mondta el Vitkai Éva.

A rendőrség jó tanácsai

Más által is használt számítógépen, ha befejezte az internet használatát, minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő!
Ne adjon meg senkinek személyes információt magáról (jelszavát, e-­mail-címét, lakcímét), amikor chatel vagy posztol!
Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
Válasszon biztonságos jelszót, ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!
Ha megfélemlítik, zaklatják, azonnal kérjen segítséget! A szülőkön, nevelőkön túl segítséget nyújtanak a DADA-, az ELLEN-SZER-oktatók, és az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók!

PI
hirdetés