Vigyázzunk egészségünkre, és embertársainkéra is

A parlagfüves terület
A parlagfüves terület - © Fotó: a szerző
Kisvárda – Ismét elindult a parlagfű szezonja, amely magával hozza azt is, hogy milliók szenvednek a kellemetlen tünetektől. A parlagfű egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni.

Virágzásának hetei – melyek többé–kevésbé egybeesnek a légkört ugyancsak rengeteg pollennel megterhelő ürömfű virágba borulásával–a szénanáthások számára a folyamatos tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás időszakát jelentik, gyakran könnyezéssel és szemviszketéssel megtetézve. Mozogással, rendszeres sporttal rengeteget tehetünk egészségük megőrzéséért, gyógyulásunkért. A sport gyógyszer–testnek, léleknek!

A parlagfű szomszédságában

Kisvárdán az épülő stadion környékén méteres parlagfű sokasága, más gazokkal együtt szórja pollenjeit. A klubház mellette lévő műfüves pályán pedig a nap minden órájában edzenek a focisták, korosztálytól s nemtől függetlenül. A pálya szomszédságában ahová a focicsarnok épül a kisvárdai focistáknak /40×60 méteres pálya, 713 milliós beruházás/ már lehetőség lesz normális körülmények között sportolni. A különböző korosztályban focizók, az edzéseken résztvevők szüleinek pedig nem kellesz a hidegben, a pálya szélén várakozni az őszi s a téli időben.

„Virágmező” parlagfűből

Jelenleg, mint egy „tulipán vagy levendula” mezőre emlékeztető parlagfű nő.

Szórja pollenjeit a „friss” levegőjű pályák közelében. A mozgás örömével már óvodás, kisiskolás korban meg kellene ismertetni a gyerekeket ahhoz, hogy felnőttként ne “felejtsenek el” sportolni.

A bejelentések, a határszemlék, valamint a növény– és talajvédelmi szakemberek mindent elkövetnek, hogy csökkentsék a parlagfüves területeket. Az együttműködő szervek (a rendőrség, a járási hivatal, a kormányhivatal a növényvédelmi szervek) együttes feladata, hogy a lehető leghatékonyabban lecsökkenteni a parlagfűvel fertőzött területek számát. Ez viszont a helyi szervere is vonatkozik, sőt a terület tulajdonjogával rendelkezőnek kötelessége a terület rendbe tartása, mentesítése, különösen ott, ahol nagyon sokan sportolnak a minőségi sport és az utánpótlás nevelésének eredményességén.
hirdetés