Vihar a láthatáron!

Az elmúlt órákban olyan jelzések érkeztek a Dunántúl felől, hogy ismét komoly zivatar tart térségünk irányába: akár már egy órán belül zuhoghat az eső.

A helyi meteorológiai állomást még nem tudtuk elérni a hírrel kapcsolatban, ám rendelkezésünkre állnak két meteorológiával foglalkozó internetes portál aktuális anyagai, íme:

– a www.metnet.hu-n olvasható: A nap második felében máshol is gyakran megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen alakulnak ki heves záporok, zivatarok. Különösen az északi megyékben a zivatarokat helyenként rendkívül intenzív, nagy mennyiségű csapadék, jégeső kísérheti, amelyek hirtelen megáraszthatják a kisebb vízfolyásokat.

– a www.idokep.hu-n ez áll most: Zivatarfigyelmeztetés kiadva: Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Közép-Magyaország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld és Észak-Magyarország régióira! Dunántúl teljes területére III.fokú riasztás: Heves zivatar várható! Többfelé várható zivatar, helyenként jégesővel, felhőszakadással viharos széllel kísért heves zivatar. Néhol hirtelen kialakuló árvizekre is számítani kell. (Forrás:OMSZ)

Jégesővel is számolni kell

Néhány órán belül prognosztizálja az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci regionális központja, hogy az országon keresztülhaladó, jelenleg Kecskemét térségében tartózkodó zivatarzóna elérje térségünket. Ha ez megtörténik, a megye várhatóan egész területén eső lesz, helyenként – de meg nem jósolható, hol – akár jégesővel is. A szél viharos erejűnek ígérkezik. A zóna később továbbmegy, de a következőkben, még pénteken is, újabbak érkezése várható.

Nem várható koraeste előtt

Egy úgynevezett multicellás zivatarlánc érte el hazánkat és nyugat felől közeledik az ország keleti része felé. Tóth Gábor hobbi-meteorológus elmondása szerint nem várható, hogy délután hat óra magasságánál előbb elérje megyénket a zivatar.

A helyenként rendkívül erős szél (Balatonöszödnél például116 km/órás) és jégeső, egy lassú hidegfront eredménye, ami a megrekedt meleg, páradús levegőt lassan kavarja fel. A zivatarláncot befolyásolja még a nap sugárzása, ami segíti a levegő felemelkedését, s ezzel növeli a jégeső kialakulásának valószínűségét. Ha tehát tehát az esti, éjszakai órákban ér minket a zivatar, a csapadékhullás intenzitása, hevessége nem lesz annyira erős, ám a széllökések csak úgy, mint a tegnapra virradó reggel, hatalmas károkat képesek okozni. A Dunántúlon a levegő már lehűlt, egy-két helyen tíz perc alatt tizenkét fokot süllyedt a hőmérséklet.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés