Vihar előtt?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: reuters.com
Európa csendes, újra csendes – mondhatnánk a költő szavait kölcsönvéve, miután rápillantottunk az öreg kontinens legfrissebb külpolitikai híreire. Van persze némi szemérmes migrációs ajtó- vagy kapucsapkodás tőlünk nyugatabbra, de ettől eltekintve most egyetlen európai állam se szidja a másikat. Matyasovszki József jegyzete.

Ráadásul a híradások többségében Vlagyimir Putyinnak, a hazai ellenzéki média által is oly szívesen démonizált vezetőnek is egészen jó lett a sajtója.

Sigmar Gabriel német alkancellár épp tegnap magasztalta fel a szíriai konfliktus békés megoldására hajló orosz elnököt, amihez nem sokkal később Nicolas Sarkozy is csatlakozott. Mialatt a németek és a franciák megkerülhetetlen partnerként kezelik az oroszokat, lelkesen támogatva a balti-tengeri gázvezeték továbbfejlesztését, Merkel kancellár 130 Airbus-gyártotta repülőgépre szóló üzletet ütött nyélbe a kínaiakkal. Egy békére törekvő európai politika örömteli hírei – mondhatnánk, aminek láttán nem véletlenül sürget a magyar kormány transzatlanti–orosz együttműködést. Ám a kedélyes, az orosz medvét bátorító purparlénak egyvalaki – a fehér fejű rétisas – bizonyosan nem örül. Mindenesetre a magyar kormány fejét Colleen Bell amerikai nagykövet a Corvinus Egyetemen már el is kezdte szappanozni, és ki tudja, mikor következik a többiek fejmosása.

Matyasovszki József
hirdetés