Helyi közélet

2018.10.11. 08:12

Pályaválasztási kiállítás: segítség egy jó választáshoz

Nyíregyháza - Román István: „A szakképzés, a szakmatanulás az elmúlt években felértékelődött.”

Nyíregyháza - Román István: „A szakképzés, a szakmatanulás az elmúlt években felértékelődött.”

A pályaválasztás komoly dilemmája előtt álló fiatalok és a pályamódosítást tervező felnőttek számára egyaránt az a legnagyobb segítség, ha személyesen szerezhetnek élményeket egy-egy szakmáról. Ezt a lehetőséget teremtjük meg ismét – emeli ki a „Dönts jól, jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállítás lényegét Román István kormánymegbízott, a szervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője.

Milyen hagyományokra építkezik ez a kiállítás?

A kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít a pályakezdő fiatalok munkaerő-piaci helyzetének értékelésére, javítására, elhelyezkedési és továbbképzési lehetőségeire, ezzel is segítve a sikeres pályaválasztásukat. Arra törekszünk, hogy mielőtt belépnek a munkaerőpiacra, már hasznosítható információkra tegyenek szert életpályájuk megtervezéséhez. Ennek szellemében rendezzük meg immár 19. alkalommal a „Dönts jól, jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállítást, amely évről évre a megye egyik leglátogatottabb, legrangosabb rendezvénye.

Mit lehet tudni a kiállítók köréről?

A rendezvényen közel 80 kiállító standja kereshető majd fel, közöttük lesznek közép- és felsőfokú oktatási intézmények, munkáltatók és partner szervezetek. Átfogó képet nyújtanak a megye iskolarendszerű képzési lehetőségeiről, az intézményekben megvalósuló képzési programokról, a lehetséges továbbtanulási irányokról, gyakorlati szakképző helyekről, továbbá a munkaerő-piaci igényekről és lehetőségekről. A kiállító iskolák a munkafolyamatok gyakorlati bemutatása, a munkaeszközök megismertetése, kipróbálása révén igyekeznek tájékoztatni a látogatókat az egyes szakmák, különös tekintettel a hiányszakmák főbb jellemzőiről, valamint az elsajátításukhoz szükséges készségekről, képességekről.

Milyen célközönségnek ajánlja a kiállítást?

Ahogy a bevezetőben is elhangzott: pályaválasztás előtt álló tanulóknak épp úgy, mint a már szakmával rendelkező, de pályamódosítást tervező felnőtteknek. Fontos hangsúlyozni: a szakképzés, a szakmatanulás az elmúlt években nagyon felértékelődött, kiemelt szerepet kapott, ez a tény az iskolaválasztási döntésnél sem hagyható figyelmen kívül. Aki hiányszakmákra jelentkezik, a későbbi elhelyezkedésre jóval kedvezőbb esélyei nyílnak. Az elsődleges munkaerőpiacon, tehát a cégek, vállalkozások körében egyre nagyobb az igény a felkészült szakemberekre.

Mit tart a kiállítás legfontosabb üzenetének?

A pályaválasztás életünk első komoly döntése, amely évekre meghatározza sorsunkat. A megalapozott pályadöntés felesleges kudarcoktól kí­mélhet meg bennünket. Nagy körültekintéssel kell tehát megválasztani azt az irányt, pályát, ami egy sikeres jövőt, biztos megélhetést biz­tosíthat a fiataloknak, ehhez pedig sok információra van szükség. Azok, akik ismerik képességeiket, a foglalkoztatási és képzési lehetőségeket, az egyes szakmák tartalmát, munkaerő-piaci helyzetét, nagyobb eséllyel találnak munkát. Bízom benne, hogy a 19. alkalommal megszer­vezett rendezvényünk az idén is segíti a fiatalok megalapozott pályaválasztási döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában