Világbajnoki aranyat guggolt Egerben

Sipos Tibor guggolásban aranyérmes lett első nemzetközi versenyén
Sipos Tibor guggolásban aranyérmes lett első nemzetközi versenyén - © Fotó: magánarchívum
Mátészalka – Vissza akart vonulni, első nemzetközi versenyén a dobogó tetejére állt.


Szeptember 16. és 23. között Eger adott otthont a GPC Erőemelő, Fekvenyomó és Felhúzó Világbajnokságnak. A megmérettetésen szép mátészalkai siker született, a maroknyi különítmény két arany­érem mellett egy ezüst- és egy bronzérmet is nyert. Sipos Tibort a Szalkaemelő Egyesület elnökét kerestük a versennyel kapcsolatban.

Több, mint ezer induló

– Az erőemelés három fogásnemből, guggolásból, fekvenyomásból és felhúzásból áll, Ezúttal is megkülönböztették a kisegítő ruhában, illetve az a nélküli, úgynevezett RAW kategóriában szereplőket. A korcsoportok széles skálája a 20 év alatti tinédzsertől egészen a 40 év feletti mastersig terjedt – avatott be a részletekbe Sipos Tibor.

A szombati ünnepélyes megnyitót követően vasárnap már a mázsás súlyok mozgatói kerültek fókuszba, harmincöt nemzet ezer főt is meghaladó versenyzői gárdája tette próbára erejét.

Hat éve versenyez

– A legtávolabbi induló ausztrál és argentin volt, de érkeztek Angliából, Franciaországból, Írországból és a környező országokból is. A mezőny felét hazai indulók tették ki, a házigazda ország képviselői ugyanis rendszerint szabad kártyát kapnak, a részvétel egyetlen feltétele, hogy a sportoló érvényes gyakorlatot tudjon felmutatni a Ligakupa küzdelmeiben – folytatta a mátészalkai erőemelő.

Az ötvenhárom éves Sipos Tibor tizenhárom éve foglalkozik erőemeléssel és hat éve űzi versenyszerűen. És hogy nem is eredménytelenül teszi ezt, arról négy magyar bajnoki címe árulkodik. Egerben még magasabbra ért, élete első nemzetközi versenyén szigorú zsűri előtt három érvényes gyakorlatot bemutatva rögtön világbajnoki címet is szerzett guggolás masters kategóriában a visszavonulását is fontolgató sportember.

Az utánpótlásra is figyel

– Valóban megfordult a fejemben, úgy gondoltam, hogy az én időm lejárt, öreg vagyok én már ehhez a sporthoz. A versenyen viszont láttam egy hetven éves versenyzőt, aki 280 kg-os felhúzásával új világcsúcsot állított fel, ez meggyőzött arról, hogy lehet még pár jó évem – mondta az újdonsült világbajnok.

Sipos Tibor vasárnap kivételével minden nap edz, naponta egy-egy izomcsoportot megdolgozva. A versenyzés mellett azonban már az utánpótlásra is figyel, tehetséges ifjak felkészítésével is foglalkozik.

Fiatal versenyzői nem is hoztak rá szégyent, Szarka Balázs guggolásban első helyen végzett, felhúzásban pedig a bronzérmes Vacsy Viktort, klubtársa, Újvári Gábor előzte meg a dobogó második fokára felállva.

BB
hirdetés