Friss hírek

2006.12.09. 11:41

45-re emelkedett a moszkvai kórháztűz halottainak száma

<p>45-re emelkedett a moszkvai kórháztűz halottainak száma, 12 sérült súlyos állapotban van - közölte szombaton az orosz katasztravédelmi minisztérium. A drog és alkohol rehabilitációs klinikán valószínűleg gyújtogatás okozta a tragédiát.</p>

A tűz a nyolc emeletes épület második szintjén, a büfé környékén ütött ki. A katasztrófa idején a kórházban 177 beteg és 15 ápoló tartózkodott. A menekülést nehezítette, hogy az ablakokon acélrácsok voltak, a vészkijáratot bedeszkázták, a főbejáratnál pedig sűrű füst gomolygott. A tűzben megégett a falakat borító műanyag, a mérgező füstben sokan elvesztették eszméletüket és már nem tudták elhagyni az épületet. Bár a több mint 20 kocsival érkező tűzoltók négy perc alatt a helyszínen voltak, és egy óra alatt eloltották a tüzet, 42 ember a helyszínen, hárman a kórházban belehaltak sérüléseikbe, illetve a füstmérgezésbe.

Az elsődleges vizsgálatok szerint gyújtogatás történt, a lángok ugyanis egy olyan 3 négyzetméteres, zárt helyen csaptak fel, ahol nem volt se kályha, se elektromos vezeték. A tűzoltók szerint a tragédiához az is hozzájárult, hogy a kórházban súlyosan megszegték a tűzvédelmi szabályokat, a hiányosságok miatt az intézményt korábban be is akarták záratni, ám márciusban a bíróság csak figyelmezetést küldött a klinikának.

Az ügyészség büntetőeljárást indít az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!