Világméretű összefogás kell!

Dr. Bogdán Rajcs Sándor
Dr. Bogdán Rajcs Sándor - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A Jósa András Oktatókórház főorvosa huszonöt éve harcban áll a halálos kórral.

Tizenöt esztendővel ezelőtt egy párizsi világkongresszuson február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították. A résztvevők összefogásra szólítottak fel, hogy a halálos kór ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolatában éljen”.

A világnapon a Jósa András Oktatókórházban Dr. Bogdán Rajcs Sándor főorvost kerestük meg, aki jubileumot ünnepel: 25 éve kiemelten foglalkozik a rosszindulatú daganatok sebészetével.

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: Szigorló orvosként 35 éve kerültem a nyíregyházi Jósa András megyei kórházba, s azóta sebészként dolgozom. Huszonöt évvel ezelőtt szakorvosként nagy érdeklődéssel fordultam a tápcsatorna-daganatok sebészete felé. Számos hazai, speciális beavatkozásokat végző intézetben szereztem gyakorlatot. Megragadtam minden lehetőséget, hogy eljussak külföldi és hazai szakmai konferenciákra és továbbképzésekre. Ez negyedszázada történt, s azóta sebészeti munkám jelentős részét ezen a szakterületen végzem.

Bizonyára ott lebegett az a cél is, hogy súlyos beteg embereken segíthet majd…

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: Úgy éreztem, ez olyan kihívás, amely a szakmai fejlődésemet segíti, a fő célom egyértelműen az volt, hogy az emberek a súlyos betegségükből meg­gyógyulhassanak. A rosszindulatú daganatok jelentős része műtéttel gyógyítható, a társszakmák területén dolgozó kollégák együttműködésével pedig lényegesen javultak a feltételek, a kezelési eredmények. A daganatos betegek gyógyítása komplex, több területen jelentősen nőtt a gyógyulás, a túlélés esélye.

Mit tehet a beteg a gyógyulása érdekében?

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: Különösen fontos az, hogy időben felfedezzük a daganatokat, mert korai stádiumban eredményesen gyógyíthatók. Jó lenne a kórt még a panaszt okozó tünetek kialakulása­ előtt észlelni, ehhez az szükséges, hogy a szűrővizsgálatokon minél többen vegyenek részt. Hangsúlyozni kell, mennyire fontos, hogy a beteg időben jelentkezzen orvosi vizsgálatra, és legyen együttműködő. Sajnos, az előrehaladott, későn diagnosztizált elváltozásoknál az eredmények nem kedvezők.

Tudunk-e valamit a daganatok kialakulásának pontos okairól?

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: Számos okot tudunk, de sajnos számtalant még nem ismerünk. A daganatos megbetegedések jelentős része egyértelműen civilizációs betegség, összefügg az életmóddal. Az elmúlt fél évszázadban előfordulásuk gyakorisága rohamosan nőtt, több típusnál megtöbbszöröződött. Ezt leginkább a gazdaságilag fejlettebb országokban figyelték meg; a daganatos halálozás az „előkelő” második helyet foglalja el ott. Egészséges életmóddal, a káros környezeti hatások kiszűrésével egyre ritkább lehet e súlyos betegségcsoport előfordulása. Ez is megerősíti, hogy világméretű összefogásra van szükség.

Az onkológiakutatásban történtek pozitív változások?

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: Minden területén jelentős előrelépés történt, és ezek együttesen vezethetnek odáig, hogy jobbak legyenek az életkilátások, többen gyógyuljanak meg. Az elmúlt 25 évben a daganatsebészetben sok változás történt; az új sebészeti módszerek és szemléletváltozás a napi gyakorlat részévé vált. Vonatkozik ez a daganatos betegeket gyógyító többi szakterületre is, így együttesen javítják az életminőséget, a túlélés esélyét.

Szépen épül, bővül a nyíregyházi kórház…

Dr. Bogdán Rajcs Sándor: A Pólus-program részeként hamarosan új onkológiai osztályt adnak át Nyíregyházán korszerű sugárforrásokkal, a legmodernebb radiológiai képalkotó készülékekkel (CT, MRI). Így a megyénkben élő minden olyan betegnek, akinek magas szintű, komplex onkológiai kezelésre van szüksége, nem kell majd távoli egészségügyi intézménybe utaznia.

– Bodnár István –
hirdetés