Világszínvonalon teniszeztek

Fucsovics Márton (szemben) Balázs Attilával az oldalán először nyert párosmeccset Magyarország számára a világcsoportban
Fucsovics Márton (szemben) Balázs Attilával az oldalán először nyert párosmeccset Magyarország számára a világcsoportban - © Fotó: daviscup.com
Nyíregyháza – A magyar csapat, és a világranglista hetedikjét megszorongató Fucsovics Márton megmutatta, hogy a világcsoportban a helye.

Megmaradt az esély vasárnapra. A szombati párosban emberfelettit küldött a Balázs Attila, Fucsovics Márton páros a Davis-kupa világcsoportjának nyolcaddöntőjében 2–1-re szépítettek azok után, hogy pénteken mindkét egyes mérkőzés elúszott.

Marciék párosa esélyesebbnek tűnt, mint a belgáké, még úgy is, hogy a hazaiak kapitánya a meccs előtt élt a csere lehetőségével, és a nagyokat szerváló Joris de Loore mellé a nyíregyházi teniszezőt pénteken legyőző (6:4, 4:6, 7:6, 6:3) Ruben Bemelmanst nevezte. A mieinknél maradt az eredeti felállás, holott Marcinak nemcsak a lábujja fájt, hanem a pénteki nagy esése után a csípőjét és érezte, Balázs Attila pedig betegséggel küszködött. Ugyanakkor a mieink nem tehették meg, hogy ne a lehető legjobb összetételben szerepeljenek.

Két és fél szettnyi játék, amikor a mieink 2:0-ra (6:3, 6:4) és a harmadik játszmában brékelőnnyel 3:2-re vezettek, úgy tűnt, gyors meccs lesz, és a magyar duó tagja mehetnek pihenni a vasárnapi folytatás előtt. Csakhogy jött egy várható hullámvölgy és egy kis fáradtság, a belgák elvitték a harmadik szettet rövidítésben, majd amikor utoljára a pályánlévők közül Marci is elveszítette az adogatását, 6:4-gyel ki is egyenlítettek.

Aztán a következő szerváját is vitték a belgák, pedig a döntő szettben akkor már megint brékelőnyben voltunk. Utána 3:3-tól fej fej mellett haladtak, egészen addig, míg a mieink 5:4-es vezetésüknél két, majd 6:5-nél újabb három meccslabdához jutottak. A belgák négyet tudtak hárítani, az ötödiket Marci T-vonalról leadott ütése után már nem. Négy óra és tíz percnyi játék született meg a magyar győzelem (6:3, 6:4, 6:7, 4:7, 7:5), a világcsoportban 1994 óta az első, amely párosban a valaha volt első a legjobbak között.

Így aztán Fucsovics Márton (63. a világranglistán) tétre menő meccsen folytathatta vasárnap David Goffin (7.) ellen. Profi pályafutása során sokáig nem játszott top tízes teniszezővel Marci, most a Roger Federer (2.) után két héten belül a másodikkal. A magyar éljátékosban az előző két nap során 7 óra 13 percnyi játék volt, míg Goffin a Balázs Attila elleni pénteki győzelme (6:4, 6:4, 6:0) során 1 óra 32 percet töltött a pályán.

Aztán ehhez a játékidőhöz még 2 óra 35 percet tettek hozzá, vagyis Marci összesen 12 perc híján tíz órát töltött, mit töltött, világszínvonalon teniszezett a liege-i Country Hall du Sart-Tilman küzdőterén. És a tizedik órában is úgy küzdött, mint az életéért. Pedig Goffin a negyedik szettben már két brékelőnnyel vezetett, de a nyíregyházi teniszező két meccslabdát hárított, majd hozta a szerváját, és 5:2-nél is volt még bréklabdája. Aztán bedarálta őt a világranglista hetedikje és a jóval frissebb Goffin, de Marci sportemberként is jelesre vizsgázott.

Ami pedig addig történt, azt úgy hívják: világszínvonalú tenisz. Fucsovics Marci felnőtt a feladathoz, az első szettben brékelt is, és összességében csak nüanszokon múlott az első két játszma. Hogy a harmadikban honnan szedte az erőt, azt senki nem tudja. Mindenesetre háromszor is elvette Goffin szerváját, és csak egyszer bukta az övét, volt rá példa, hogy alig egy perc kellett ahhoz, hogy semmire hozza a saját adogatását. Úgyhogy felnőtt a szinthez Marci. Még egyszer: a világszinthez. A top tízhez!

– Mindent kiadtam magamból – értékelt a Goffin 7:5, 6:4, 3:6, 6:2-es győzelmével végződött mérkőzés után Fucsovics Márton. – Az első két szett egy-egy balszerencsés brékkel ment el, talán ha az egyiket megnyerem, akkor másként alakul minden. Többször is volt esélyem visszajönni a meccsbe, de Goffin azért hetedik a világranglistán, mert ilyen helyzetekben elő tudja venni a jó szerváját. A harmadik szettre éreztem úgy, hogy átment rajtam a fáradtság, és pontról pontra egyre labdabiztosabb lettem. Ez most nem eredményezett győzelmet, de nagyon szépen helytálltunk, élmény volt itt lenni. Nem szeretnénk kiesni ebből a csoportból.

Mi sem szeretnék, mert akkor számtalan teniszélményben lehet még részünk a csupaszív magyar csapat, és annak frontembere, a nyíregyházi Fucsovics Márton jóvoltából.
hirdetés