Villám csapott az apába és a fiába az Állatparkban

Villám csapott az apába és a fiába az Állatparkban
Kritikus az állapota annak a 16 éves fiúnak, akit villámcsapás ért vasárnap a Nyíregyházi Állatparkban, az édesapja csak könnyebben sérült meg.

16:40:  Egy négy tagú győri család látogatott ki vasárnap a nyíregyházi állatparkba, sok ezer emberrel együtt. Amikor az afrikai elefántok házához értek, kitört a vihar, és dörgött villámlott. Mindenki fedett helyet keresett, a család tagjai két részre váltak, a 16 éves fiú az édesapjával egy fa alá ért, amikor hatalmas csattanással mindkettőjüket földhöz vágta egy villám.

Húsz percig küzdöttek az életéért

Az édesanya aki sokkot kapott kissé lemaradt a lánykával együtt. dr. Papp Endre az Állatpark igazgatóhelyettese elmondta: a látogatók között is akadt, aki odaugrott és megkezdte a klinikai halált szenvedett fiú újraélesztését, ebbe kapcsolódtam be én is, majd a mentők folytatták azt. Azt, hogy pontosan hova csapott a villám nem tudjuk, de a  villámcsapást követően 10-15 másodpercen belül megkezdődött az újraélesztés.

– A hősies munkát siker koronázta, mintegy 20 perces küzdelem után Vitál András nyíregyházi mentőtiszt és csapata stabilizálni tudta a fiút, az édesapa könnyű sérülést szenvedett, mindkettőjüket a Jósa András kórházba szállították. A fiú állapota nagyon súlyos, mindent megtesznek a felgyógyulásáért, de az elsődleges információk szerint a test belső részein is áthaladhatott az áram. Egy látogató az abasári Kovács István még nem látott ilyen hősies munkát, megörökítette az életmentést.

Annak a fának, amibe a villám belecsapott a kérge nagy felületen levélt, és a törmelékeket több méteres körben lehet a földön látni. Az Állatpark vezetése egymást váltva próbál a család mellett maradni, hogy amiben tudnak segítsenek nekik. Az eset sajnálatos, de itt legalább azonnal volt segítség.

– Pusztai Sándor –


13:47: Villámcsapás ért két embert vasárnap 11 óra körül a Nyíregyházi Állatparkban; egy fiút a helyszínen a mentők élesztették újra, édesapját könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. A viharos időben feltehetően (egyelőre nem tudni a pontos helyet) az Elefántháznál egy fába csapott a villám , amely mellett egy négytagú család tartózkodott – foglalta össze a történteket dr. Papp Endre, a park vezető állatorvosa.

– A kisebbik gyermekre, egy 15-16 éves fiúra, valamint középkorú édesapjára a feltételezések szerint áthúzott a villám; melynek következtében a fiú a helyszínen elvesztette az eszméletét. Másodperceken belül az egyik látogató megkezdte a fiú újraélesztését, amiben fél perc múlva én is bekapcsolódtam és mintegy 10 percen keresztül, míg a mentő megérkezett lélegeztettük és szívmasszást alkalmaztunk a gyermeken.

Kritikus a fiú állapota

Az édesapa nem veszítette el az eszméletét, csak könnyebben sérült meg a balesetben. A gyereket a gyors segítségnek köszönhetően sikerült újraéleszteni, több mint 20 perc alatt a mentők stabilizálták az állapotát és az édesapjával együtt elszállították a Jósa András Oktatókórházba. Papp Endre jelenleg is a családdal van a kórházban.

A fiú állapota kritikus, jelenleg a gyermek intenzív osztályon ápolják, édesapja már jól van – tette hozzá Papp Endre, aki a park fennállása óta hasonló balesetre nem emlészik. Az édesanya és a másik gyermek nem sérült meg, őket a park munkatársai szállították be családtagjaikhoz a kórházba. Papp Endre hozzátette azt is, a család az Állatpark hoteljében szállt meg, s minden segítséget megadnak számukra.

- KM –
hirdetés