Villany-Ladák: a szovjetek 30 évvel előzték meg a Teslát

Villany-Ladák: a szovjetek 30 évvel előzték meg a Teslát
© Forrás: englishrussia.com
Oroszország – Napjainkban egyre népszerűbbek az elektromos autók: a forradalmi Tesla Model S tette világszerte elfogadottá a technológiát, azóta pedig minden gyártó igyekszik kifejleszteni a saját modelljét. Kivéve a Ladát: a szovjetek már az 1980-as években elkezdtek elektromos autókat gyártani.


Az első példányok 1980-ban készültek; többet a gyárnak otthont adó városban, Togliattiban használtak, de a legtöbb Ukrajnába került.

15-0

A nikkel-cink akkumulátorok alaposan, 380 kilóval terhelték meg a villany-Ladákat, amelyek a 35 lóerős villanymotorjukkal 90 km/óráig gyorsulhattak fel. A hatótávolság ugyanakkor mai szemmel is elég jónak tűnik: több mint 130 kilométert tehettek meg két feltöltés között.

14-0

A feltöltés sok nehézségbe ütközött a ’80-as évek Szovjetuniójában, a gyártás költsége nem várt magasságokba szökött, ezért az ország vezetése eltekintett az elektromos autók tömeges elterjesztésétől.

1-00

Furcsa módon jó néhány kísérleti elektromos Lada túlélte az elmúlt évtizedeket, ámbár a legtöbb orrában manapság már hagyományos benzinmotor ketyeg.

Forrás: englishrussia.com

 


Így néz ki egy T-34-es tank, amit hosszú évek után húznak ki a tó mélyéről
Gyakran előfordul, hogy a tűzoltóknak egy autót kell kihúzniuk a vízből, az oroszok viszont még ezt is meg tudták fejelni... Az alábbi videó nem mai darab, közel 7 éve került fel a YouTube-ra, a napokban viszont már a Facebookon is önálló életre kelt. Nem véletlenül, az oroszok ugyanis nem egy „s...

Oroszország - Egy oroszországi panelház lakói az önkormányzattól kérték, hogy fesse fel a pakolót jelölő csíkokat az aszfaltra, ám még válaszra sem méltatták őket. Összegyűjtötték a pénzt és maguk láttak munkához, az eredmény pedig várakozásukon felüli lett, és bebizonyította: az embereknek nagy ...
hirdetés