Virágok a lakásban

Illusztráció
Illusztráció
A vágott virágok élettartama meghosszabbítható, akár meg is duplázható. Mielőtt vázába tesszük, vágjuk vissza a szárát, hogy a friss vágási felületen több vizet vehessen fel.

Borotvaéles késsel, gyorsan cselekedjünk, hogy ne roncsoljuk a szár kapilláris csöveit és ne kerülhessen légbuborék a víz útjába. A vízbe ne érjenek levelek, mert azok gyorsan elrothadnának, gyorsítva a baktériumok felszaporodását. Ha a vázába csak vizet teszünk, akkor azt naponta cseréjük frissre. Legjobb, ha 10 centiméter mélyen állnak vízben a szárak. Léteznek olyan szerek, amelyek megnövelik a vágott virágok élettartamát.

A virágboltokban oldat, por vagy tabletta formában kaphatunk különféle készítményeket, amelyek valóban jó hatásúak. Hatóanyagaik háztartási szerekkel is pótolhatók, így – ha nem lenne otthon tartósítónk – magunk is készíthetünk. Fél liter vízhez adjunk egy kávéskanál cukrot, ugyanennyi citromlét és három csepp hypót (vagy hasonló szert). A tartósítószert tartalmazó vizet elég 3-4 naponta cserélni.


Virág
Különleges igény
Frézia
Gyorsan tegyük vázába
Gerbera
Szárát naponta vágjuk vissza
Kardvirág
Naponta vízcsere
Krizantém
Szárát kétnaponta vágjuk vissza
Liliom
Szárát ferdén vágjuk vissza
Nárcisz
Külön vázában tartsuk
Rózsa
Töviseit ne törjük le
Szegfű
Szárközökben vágjuk vissza
Tulipán
Szárát gyakran kurtítsuk

– Baráthné Kun Etelka –
hirdetés