Virágok parkba, virágoskertbe, balkonra, temetőbe

Virágok parkba, virágoskertbe, balkonra, temetőbe
Először húsvét előtt ültetik be virágokkal a kerteket a szépre vágyó gazdák s aztán folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról.

A későn jött tavasz, a sok esőzés, a hideg miatt az idén későn kerültek ki az első virágpalánták a szabad földbe, s még ilyenkor, június végén, július elején is bőven van palánta a virágpiacon, lehet pótolni, szépíteni a virágoskertet, erkélyt, parkot, szeretteinek sírját.

A növényt aszerint válasszuk, hogy tűző napra, félárnyékba vagy árnyékba ültetjük – tanácsolta Váradiné Pásti Enikő eladó a virágpiacon. A vevők nagy kedvence a pistike vagy másképp a vízi fuxia, amit piros, fehér virágú és a rózsaszín négy árnyalatában és csíkos változatban lehet választani. Ahogy a neve is mutatja, rendkívüli módon szereti a vizet, ezért állandóan nedvesen kell tartani a földjét. A növény meghálálja a gondoskodást, a fagyokig virágzik.

Sokan összetévesztik vele a rózsa meténget (vinka), ami reggeltől-estig bírja a napot, de nem annyira vízérzékeny, mint a pistike. Kiskertben s a virágoskertben is jól mutat s igényli a mindennapos öntözést. A sárga árnyalataiban létezik a gazánia, amire szintén reggeltől estig süthet a nap. Jól tárolja a vizet, 25 Celsius-fok hőmérsékletnél kétnaponta érdemes öntözni.

A zíniának fehér, sárga, rózsaszín árnyalatából választhat a vevő, a szépen bokrosodó növény parkokba és kis házakba való. Az igénytelen büdöske jól tűri a szárzaságot, temetőbe, parkokba való. Citrom, narancs, citrus, sötét és cirmos színekben virágzik. A kúpvirág szintén jól mutat parkokban, akár 40-50 centiméterre is megnő és oldalágainál virágzik. Azzal lehet serkenteni a virágzásra, ha lecsippentjük elszáradt virágait.

A begónia a félárnyékot szereti, pozsgás levelei jól tárolják a vizet. A sötét levelű változata még a zöld levelűnél is jobban tűri a meleget. A gumós begónia a félárnyékot szereti, balkonokat, sírokat díszíthet. Gumója átteleltethető s tavasszal kihajtatható. Legelterjedtebb a fehér, sárga, piros és rózsaszín virágú, mely hatalmas bokrokat hoz.

Szintén gumós a törpe dália, mely változatos színekben gyönyörködtet s ha gumóját felszedik, átteleltetik, jövő tavasszal újra virágzik. A cinerália, azaz ezüstke vagy nyuszifül kiültetve bokrosodik s levelével díszíti a sírokat is. Az elnyűhetetlen muskátli álló, félfutó és futó változata díszítheti az erkélyeket. A tiroli méteresre is futhat, változatai a piros és a lila. A félfutó 30-40 centiméter hosszúra nőhet, színe a fehértől a bordóba hajló feketéig terjedhet ugyanúgy, mint az állóé. A kanna parkokba való, törpe változata 40-45 centiméter hosszúra nő, a magas változta másfél méteresre is s jó szolgálatot tesz kerítés mellett is. Legelterjedtebb piros, sárga és narancs színekben.

Divatos a futó petúnia, mely kaspókba rakva ontja szirmait. A csüngős fuxia félárnyékba való, kaspóba való fürtös rózsaszín virágaival sokáig gyönyörködtet. Szegő virágként viszik a lobéliát, mely apró kék virágjával díszít s ha cserépben tartják kifutva belőle takarja oldalát.

Hely kell a növényeknek, ezért az alacsonyabbakat minimum arasznyi távolságra ültessük egymástól, a magasabbakat 30-40 centiméterre s ne feledkezzünk meg gondozásukról, öntözésükről, hogy minél tovább virágozzanak – mondta az eladó.
hirdetés