Vírusok elleni prevenció

Vírusok elleni prevenció
© Illusztráció: getty images
Még nem jelentkezett, de hamarosan a kertek alatt járhat az influenza. A vérszomjas és gyilkos spanyolnátha ugyan már megszelídült, ám gyerekekre, idősekre és betegségben szenvedők számára még manapság is komoly veszélyt jelenthet. Mán László jegyzete.

Ráadásul amennyiben nem feküdjük, pihenjük ki a kórt (két-három nap már nagyon sokat jelenthet), akkor jöhetnek a komolyabb következmények, súlyos és elhúzódó betegségek. Az is tény, hogy a nagy rohanásban, a munkahely féltésében sokan nem merik vagy nem tudják megoldani azt, hogy az orvos utasításait szigorúan betartva tegyenek meg mindent a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Prevenció! Valóban ez a kulcsszó, amit időben el kell kezdeni. Azt dőreség lenne gondolni, hogy amikor már előjöttek a tünetek, egy marék vitamin, egy kanál méz vagy négy gerezd fokhagyma megoldás. Nem is szólva az alkoholtartalmú gyógymódokról (forralt boros kalapkúra).

Nem. Erre fel kell készülni. Aki egészségesen él, odafigyel a táplálkozására, rendszeresen mozog, annak sokkal könnyebb megugrani a bacilusok, vírusok által emelt akadályokat. Másoknak, sokaknak ott van az oltás. A hírek szerint a hónap végén már meglesznek a vakcinák, lehet jelentkezni a védőoltásra. Ám erre ne ilyen vagy olyan reklám, szóbeszéd, mindent tudó szomszéd javallata alapján vegyük rá magunkat! Kérdezzük meg a szakembert, a kezelő- vagy a háziorvost, és az ő tanácsát fogadjuk meg. Ő ért hozzá, ő az egészségünk őre.

Mán László
hirdetés