Vissza a jövőbe – a Kiddel

Először megmutatják, aztán gyakoroltatják a fiatalokkal, hogyan kell tanulni, dolgozni. CSAT [.pdf – 117KB]

Mintegy kétszázötven iskolázatlan fiatallal gondolkodtak rendszeresen együtt, közülük kilencvenkettőt ültettek vissza az idő előtt elhagyott iskolapadba, közel negyven személyt pedig munkához segítettek mindössze másfél év alatt a CSAT Egyesület szakemberei.

Aki akar

A nevezett civil szervezet hányatott sorsú emberek munkaerőpiaci csatlakozásáért tevékenykedik, és az Unió által utófinanszírozással támogatott KidNet.hu elnevezésű program első fordulóját zárva jelentős előrelépésekről számolhatott be június 8-án, amikor a szakképzetlen 16 és 26 évesekkel tavaly januárban elkezdett foglalkozások tapasztalatait értékelték.

–Például a munkaügyi központból, a családsegítőből, a drogambulanciáról jutnak el hozzánk azok, akiknek nincs szakmunkás bizonyítványuk, kimaradtak az iskolából vagy munkanélküliek.

Ezen kívül iskolák ifjúságvédelmi felelősei és mások is segítik munkánkat – tájékoztatott Novotni Edit, az egyesület vezetője hozzátéve, hogy akik korábban bekapcsolódtak, és kedvező élményeket szereztek, azok már hozzák a saját ismerőseiket is.

A részvétel önkéntes, a kapcsolattartás módja, minősége pedig rugalmas, alkalmazkodik a jelentkezők igényeihez. – Ha kiderül, hogy valaki mosakodni sem tud, akkor indítanak életmód klubot, ahol a tisztálkodási szokásokat is megismerhetik a gyerekek.

Erre is volt már példa – derült ki a vezető szavaiból. – A képzésre, pályaválasztásra, álláskeresésre felkészítő összejöveteleken, tanácsadásokon túl színjátszókörben, számítógépes és filmklubban, a teke- vagy a focipályán is együtt lehetnek a fiatalok – sorolta a lehetőségeket Balla Ildikó programvezető. Akiknek sikerül visszakerülni az iskolába, azoknak intenzív, rendszeres korrepetálással, vizsgaelőkészítővel segítik a bennmaradását.

Van a programnak olyan résztvevője, aki leérettségizett és bekerült a felsőoktatásba, van, aki már maga is önkéntes munkát végez az egyesületben, de olyan is akad, aki ebből a körből is lemorzsolódott. – Nem mindenkinek elég a másfél év a boldoguláshoz – jegyezte meg Novotni Edit – velük tovább kell foglalkozni, hogy megtalálják a helyüket.

 Talán számukra jelent igazán megkönnyebbülést, hogy a program júliusban folytatódik a második körrel.

A foglalkoztatásra összpontosítanak a következő ciklusban, így a hatékony konzorciumi összefogás mellett a jövőben munkáltatókkal kívánják bővíteni a közreműködő partnereik körét.
hirdetés