Vissza az iskolapadba

Vissza az iskolapadba
© Illusztráció: technokrata.hu
Egy frissen közzétett felmérés szerint az autósok negyven százaléka úgy látja: javukra válna, ha időközönként újra kellene vizsgázniuk a közúti közlekedés szabályaiból. Nem tudom, hol készülhetett a felmérés, de bizonyosan nem Nyíregyháza környékén. Az ismeretségi körömet alapul vége ugyanis nehezen elképzelhető, hogy bármelyik autós újabb nyűgöt, adminisztrációt, űrlapot, illetékbélyeget, kötelezettséget kívánna a nyakába venni. Hoványi Péter jegyzete.


A zsebemben két járművezetői engedély van – a közútit annak ellenére is használhatom, hogy majd’ húsz éve nem láttam KRESZ-könyvet, és a változásokról csak a sajtóból értesültem. A Jelzési, forgalmi és gépészeti utasítás az erdei vasutak számára című remekművet viszont kénytelen vagyok néhány havonta felütni, hogy sikerrel tölthessem ki a tesztlapokat, és miután egy egész napos előadáson huszadszor is elmagyarázták az egyes pontok hátterét, a következő vasárnapon, mozdonyvezetés közben továbbra is figyelmen kívül hagyhassam a pakisztáni vasutakról negyven éve múzeumba küldött fékrendszerekről megszerzett, tökéletesen felesleges tudást.

Egyik végletet sem tartom optimálisnak, azzal együtt sem, hogy az alkalmanként több száz életért felelős járművezetők rendszeres számonkérése mindenképpen indokolt. A jövő héten ülök legközelebb iskolapadba a mozdonyvezetői jogosítványom megtartásáért, s a sikeren kívül abban is bízom, hogy ha valósággá válik az időszakos KRESZ-vizsga újra és újra felmerülő ötlete, nem csak a bürokrácianövelést és egy bújtatott adónem megszületését „üdvözölhetjük”, hanem valóban nő majd a közlekedés biztonsága.

Hoványi Péter
hirdetés