Visszaköszön a köszméte

Visszaköszön a köszméte
Az elmúlt évekhez képest nagyon alacsony idén a köszméte felvásárlási ára.

Az idei nyár csapadékos és hűvös időjárása sok mezőgazdasággal foglalkozó életét keserítette meg. A belvíz mellett folyamatos veszélyt jelentettek a gyümölcsösökre nézve a különféle betegségek is. A köszmétét, amelynek most van szezonja, leginkább a lisztharmat támadta meg. A korai cseresznyét, pedig a termelők el sem viszik a felvásárlóhoz, mert azt jellemzően otthoni fogyasztásra tartósítják és inkább a később érő fajtákat adják majd le, amelyek szezonja a meggyel együtt indul.

– Ebben az évben az időjárás nem kedvezett a köszmétének. Valószínűleg emiatt olyan alacsony a felvásárlási ár, mert tavaly volt felvásárló, aki 300 forintot is adott kilógrammjáért. Szerencsére sikerült a napsütéses napokon permeteznem, így az én bokraimat elkerülte a lisztharmat – mondta el Tóth József, egy Nyíregyháza környékén élő termelő.

De a folyamatos esőzés miatt a bogyók többsége már a bokron szétnyílt, és így nem vihetem a felvásárlóhoz. A korai cseresznyét csak elvétve veszik át, de a sok csapadék miatt az sem a legszebb, így inkább befőzzük magunknak. A meggyen még nem látszik semmi gond és remélem az idén jó ára lesz.

A termelők mellett a felvásárlók a másik érintett fél. A szabolcsbákai Szép Jánosnak a szabolcsi térségben vannak felvásárló helyei.

– Az idei köszmétetermés változó minőségű. Ugyanis akinek sikerült idejében elvégezni a védekezési munkálatokat, az viszonylag jó minőségű köszmétét tud leadni. Azonban a folyamatos eső miatt a gyümölcs szétnyílik, ami szintén rontja a minőséget. A jelenlegi ár csak napi ár, amely változik majd, hiszen a korábbi külföldi felvásárlókkal a tárgyalások még folyamatban vannak. A mi felvásárlási területünkön, Baktalórántháza és Kisvárda környékén nem jellemző az egres, bár vannak ültetvények, amelyektől átvesszük a gyümölcsöt, de ebben a térségben leginkább.

A nyírségben elterjedtebb a köszmétetermesztés, és itt a kiskertekben is találkozhatunk egres bokrokkal. Szabó Tibor Újfehértón foglalkozik gyümölcs felvásárlással.

– Én most 80 forintért vásárlom fel a köszmétének kilogrammját, de bízom benne, hogy ez az ár változni fog pozitív irányba, ugyanis a külföldi nagy felvásárlókkal még folynak a tárgyalások. Az viszont már látszik, hogy a meggyre nagy lesz a kereslet és remélem jó ára lesz idén a meggynek.

– Kiss Béla –
hirdetés