Visszatekintő – Borzasztó, kiadhatatlan állapotban vannak a nyíregyházi bérlakások

A nyíregyházi Északi körúton található önkormányzati bérlakásból a közelmúltban költöztették ki az egyik lakót, aki a jelentős díjtartozás mellett elfogadhatatlan állapotban adta át az ingatlant
A nyíregyházi Északi körúton található önkormányzati bérlakásból a közelmúltban költöztették ki az egyik lakót, aki a jelentős díjtartozás mellett elfogadhatatlan állapotban adta át az ingatlant
Nyíregyháza – Míg más városokban nem jellemző a rongálás, a nyíregyházi bérlakások egy része borzasztó állapotban van.

Arról panaszkodott egyik olvasónk, hogy évek óta hiába vár a kiutalási értesítőre, nem jut önkormányzati bérlakáshoz.

– Mátészalkán a 180 önkormányzati bérlakásból hármat nem tudunk kiadni az állapota miatt. Ezek helyreállítási költsége igen magas, de tudjuk, hogy luxus lenne ezekről lemondani, így hamarosan megkezdjük a munkálatokat – mondta Marótiné Bíró Gyöngy­vér. A mátészalkai önkormányzat igazgatási csoportjának vezetője hozzátette: van olyan ingatlanuk, melyből úgy távoztak a lakók, hogy a szolgáltatók előzőleg kikapcsolták a gázt és a villanyt.

Több mint 200 millióból

– Évekkel ezelőtt igényeltem Nyíregyházán önkormányzati bérlakást, de hiába várok, nem jön az értesítés a kiutalásról – panaszolta egy megyeszékhelyen élő olvasónk. – Ez azért is dühítő, mert tudom, hogy nagyon sok ilyen lakás üresen áll, ugyanis az utolsó bérlők annyira rossz állapotban hagyták el, hogy nem lehet beköltözni. Az lenne a legtisztességesebb, ha mindenki a saját fészkébe piszkítana, mert így több százezer forintot kell az ingatlanra költeni – jegyezte meg.

Évről évre költségesebb

– A megyeszékhelyen jelenleg az 1908 önkormányzati bérlakásból 170 áll üresen, mert műszaki állapotuk miatt nem lakhatók. A helyreállítási költségük rendkívül magas lenne, illetve más esetekben a tulajdonos, vagyis az önkormányzat nem bérlakásként kívánja hasznosítani az ingatlanokat – mondta el kérdésünkre (lapunk júliusi számában) Szabó Edina, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense. Hozzátette: 2015-ben 214 millió forintot fordított a város a lakóingatlanok üzemeltetésére, helyreállítási és karbantartási munkák elvégzésére, valamint közös képviseletre. A nyíregyházi önkormányzati lakások átlag­életkora negyven év, műszaki karbantartásuk évről évre költségesebb. – Sajnos, a bérlők egy része nem fordít kellő figyelmet a lakások állagmegőrzésére. 2014-ben például a 120, bérlőktől átvett lakás 20 százaléka annyira leromlott állapotú volt, hogy csak irreálisan magas ráfordítás mellett lehetne helyreállítani. A NyírVV költségbecslése szerint több mint 160 millió forintot kellene költeni az ingatlanok komfortfokozatának megfelelő, minimális belső helyreállítására, hogy azok lakhatóvá váljanak.

Vigyáznak rájuk az ott élők

A nyírbátori önkormányzat 188 bérlakással rendelkezik. Ezek kiutalása eltérő: a városban élők ingatlanhoz juthatnak szociális alapon, nyilvános pályázat útján és nyilvántartási sorrend szerint. – Jelenleg az összes lakásban élnek, persze mindig van mozgás, de egy-két héten belül feltöltődnek az üresen maradtak. A bérlakások 30–70 négyzetméter alapterületűek, nagy részük társasházi, kisebb hányaduk családi ház – tudtuk meg a helyi városfejlesztési iroda munkatársától, Sipos Gábortól, aki hozzáfűzte: mindegyik lakás jó állapotban van, vigyáznak rájuk a bennük élők.

Megversenyeztetik őket

– Újfehértón 55 önkormányzati költségalapú bérlakást tartunk fenn, ezek mindegyike lakott – mutatott rá a város első embere, Nagy Sándor.

– Soha nem volt még példa arra, hogy rosszabb állapotban kaptuk vissza az ingatlant, mint amikor beleköltöztek. Ennek az az egyik oka, hogy az új bérlőknek a minimum háromhavi lakbér mellett ugyanennyi kauciót is kell fizetniük, amit csak akkor kapnak vissza, ha rendben tartják a lakást. Másrészt, mivel ezeket nem szociális alapon adjuk ki, megversenyeztetjük a leendő bérlőket: aki többet ajánl, az költözhet be!

KM-CSA
hirdetés