Hajdú-Bihar

2014.09.18. 12:09

Nézőpont: Nyelvtudás? Hatalom!

<em>A sorra napvilágot látó felmérések szerint hazánkban csupán a népesség közel egynegyede beszél valamilyen idegen nyelven, kérdés persze, hogy azt is hogyan. Ezzel szemben országot minősíti – természetesen pozitív értelemben –, hogy érezhetően, szemre is egyre több külföldi érkezik látogatóba vagy akár hosszabb időre is.</em> Sipeki Attila jegyzete.

A sorra napvilágot látó felmérések szerint hazánkban csupán a népesség közel egynegyede beszél valamilyen idegen nyelven, kérdés persze, hogy azt is hogyan. Ezzel szemben országot minősíti – természetesen pozitív értelemben –, hogy érezhetően, szemre is egyre több külföldi érkezik látogatóba vagy akár hosszabb időre is. Sipeki Attila jegyzete.

Az viszont már minket, magyarokat minősít, hogy egy esetleges „Sorry, can you help me?” kérdés után egész egyszerűen elkezdünk hangosan a saját nyelvünkön mutogatni – bízva abban, hogy szerencsétlen így megérti –, vagy egy kerek mondatban válaszolunk neki, hogy ez meg ez merre van. Amellett, hogy léteznek nyelviskolák, és az általános és középiskolában az órarendbe van iktatva valamilyen idegen nyelv, óvodában is oktatják alapszinten.

Ezen felül tudjuk, hogy mára az egyetemeken és főiskolákon elengedhetetlen a diplomához a nyelvtudás. A lehetőség tehát mint látjuk, adott, de valamiért mégis az Európai Unió végén kullogunk. Ha nem is profi szinten, de meg lehetne tanulni minden nap néhány kifejezést, ha másból nem is, a kedvenc zeneszámainkból. Tudjuk, hogy miben hasonlít mondjuk Puskás Ferenc labdarúgó, Rubik Ernő feltaláló vagy Lugosi Béla színművész?

Amellett, hogy saját területükön világhírűt alkottak, valamennyien anyanyelvi szinten beszélték valamely idegen nyelvet, ami nagyban segítette őket álmaik megvalósításában. Van egy mondás: ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy. Ezt követve talán építhetünk egy szebb jövőt, melyben addig nem létező terek nyílnának meg munkavállalás és emberi kapcsolatok terén is.

Sipeki Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!