Visszatekintő – Katasztrófa történt Erdőháton

A természeti csapás másnapján is jeges volt még a rozsályi hivatal környéke
A természeti csapás másnapján is jeges volt még a rozsályi hivatal környéke
Rozsály – Napokig lehetett még seperni a lezúdult jeget Rozsályban.

A jég összefújta a szatmári, erdőháti térség közéleti szereplőit. Május végén a rozsályi polgármesteri hivatalban találkozott a „válságstáb”: a természeti csapásban érintett települések képviselői vették számba a károkat, mérlegelték a lehetőségeket, és meghatározták a kármentéshez kapcsolodó sürgős teendőket.

Még nem volt rá példa

– Olyan mennyiségű csapadék esett jégveréssel, amire nem volt még példa. Semmilyen növénykultúra nem élte túl ezt a csapást. A minisztériumhoz eljuttatjuk a károk listáját, és reménykedünk benne, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják a térséget. Erre nem is lehet más szót használni – jegyezte meg Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere.

– Átéltem már pár jégesőt, de ilyet még soha. Borzasztó nagy, éktelen szemek hullottak az égből, a szénatárolót is alaposan megnyomta. A tetőt átlőtte sok helyen, az ablak is kilyukadt – mutatta Bartha Sándor a sonkádi portáján.

Összesen huszonkét települést sújtott a május végi jégverés, a károk felmérése után a listát eljuttatták az illetékes minisztériumhoz. A jég nem ismert kegyelmet, egy meglehetősen széles sávban mély nyomot hagyott Szatmárban és az Erdőháton. Iszonyatosan elkeserítő volt a lapunk munkatársa által megtapasztalt összkép. A rombolás szertefoszlatta a megélhetési álmokat, több hektárnyi gyümölcsös, uborkaföld, kis konyhakert sokasága kapott óriási adagot az égi átokból.

– Dédelgettem ezt a kis szőlőt, de most már mindegy. Nézze meg, ebből nem lesz semmi! – mutatta elkeseredetten a megtépázott tőkét a sonkádi Juhász András.

– Ilyet én még nem láttam. Először szürke felhők gyülekeztek, lehetett érezni, hogy ebből jég lesz. Mintha éjszaka lett volna. Aztán bezöldült a felleg, rémisztő volt. Hiába engedtük le a redőnyt, azon keresztül is beütötte az ablakot. Mindenhol állt a víz, odalett a körte, a cseresznye, a meggy, az alma, és még sorolhatnám. De minek? Egyszerűen nincs, és kész.

Nekik harangoztak

– Ekkora jégverést életemben nem tapasztaltam – tárta szét a karját Karmacsi Ernő Kispaládon.

– Az ukrán oldal tőlünk három kilométerre van, mindig „áthallik” a harangszó. Most olyan történt, mintha nekünk harangoztak volna. Még nem mentem ki a mezőre, nem tudom, hogy mekkora a károm.

Rozsály nemrég még a Gasztroangyal műsorában mutathatta meg önmagát, szépségeit, finomságait, különlegességeit. Most pokoli pusztítással kellett szembesülniük: még napokig lehetett seperni a jeget a polgármesteri hivatal mellett.

KM
hirdetés