Nyíregyháza hírei

2014.09.18. 13:05

Hatnyílású zsiliprendszer emelkedik ki a földből

Tarpa–Nyíregyháza - A beregi árapasztó tározó építése több „fronton” is folyik 33 milliárdból.

Tarpa–Nyíregyháza - A beregi árapasztó tározó építése több „fronton” is folyik 33 milliárdból.

A márciusi alapkőletétel óta eltelt időben a kivitelezők teljes gőzzel dolgoznak a hatalmas beruházáson, hiszen rövid a határidő, mely szerint 2015. szeptember 30-áig el kell készülnie az uniós támogatással épülő beregi árapasztó tározónak. A beruházás közvetlenül érinti Gulácsot, Jándot, Gergelyiugornyát, Tákost, Márokpapit, Csarodát, Hetefejércsét, Tivadart és Tarpát.

– Holt tart jelenleg a kivitelezés? – érdeklődtünk Galyas Istvánnál, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által megbízott létesítményi főmérnöknél.

A nagy műtárgy

– Januárban megtörtént a munkaterület átadása, márciusban már jóváhagyott tervek voltak, s a hónap második felében elkezdődhetett a munka.

Kétségtelen, hogy a komplex beruházás legjelentősebb és legnagyobb műtárgya a vízbeeresztő zsiliprendszer, mely Tarpa és Tivadar között épül, nagyjából a 2001-es gátszakadás közvetlen közelében. A helyszín stratégiailag is nagyon fontos, hiszen a tivadari szűkület előtt nyílik lehetőség a Tisza megcsapolására. A szegmenstáblás zsiliprendszer hasonlít a Lónyay-árvízkapura, csak annál sokkal hatalmasabb, hiszen hat nyílásból áll. Egy-egy tábla 8 méteres.

– Ahhoz, hogy a káros szivárgásokat, esetleges kimosódást megakadályozzák, szádlemezeket vertek le a műtárgy közvetlen közelében. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy ezek a lemezek műanyagból készültek, maga a zsiliprendszer pedig cölöpalapokon nyugszik. Ezeket a cölöpöket 20–30 méter mélyre verték le. Az alapozás már elkészült, ha úgy tetszik, a beeresztő műtárgy építése feljött a föld alól. A zsiliprendszer betonszerkezetének szélessége összesen 48 méter. Már megkezdték a szakemberek a vaselemek szerelését, a zsaluzást, s ha kedvez az időjárás, ezt a munkát be is tudják fejezni az idén.

Hatvanhárom „apróság”

A beeresztő műtárgyon kívül természetesen meg kell építeni a háromnyílású kieresztő zsiliprendszert is Jándnál. A tározó leeresztése azonban nem csak ezen keresztül történik majd. A komplex programban szerepel a beregi belvízhálózat megújítása is, mely nemcsak a tározón belüli csatornákat érinti, hanem az azon kívülieket is. Ezeken keresztül a tározó vizét vissza lehet ereszteni a Tiszába Tiszaszalkánál is, illetve az úgynevezett lónyai fióktározóba, melynek építése szintén folyamatban van, közvetlenül az ukrán határ közelében.

Töltésépítés

A beruházáshoz tartozó kisebb műtárgyak – főként zsilipek – száma 63. Ezekre azért van szükség, mert a tározótöltés rengeteg csatornát keresztez, ezeken a helyeken meg kell oldani a vízátemelést is mobil szivattyúkkal. A komplex beruházás részeként a tiszaszalkai szivattyútelep rekonstrukciója mellett új raktárépület is készül, „békeidőben” itt helyezik majd el a mobil szivattyúkat. Az úgynevezett kis műtárgyak kivitelezése is folyamatban van.

A tározó töltésének hossza 50,7 kilométer. Szeptemberben a töltés teljes nyomvonalán elkezdték a növényzet irtását. A tározó mentén 63 hektáron telepítenek véderdőt – összehangolva a töltésépítéssel –, mely már ősszel elkezdődik. A déli töltés építése már el is kezdődött Tivadar és Gulács között, sőt, több mint két kilométer el is készült belőle.

Tározón belüli vízpótló csatorna is épül. A beregi csatornarendszert úgy építik ki, hogy vízhiányos időszakban vizet tudjanak bele ereszteni a Tiszából, mely lehetővé teszi az öntözést. Elkezdték a vízpótló csatorna kotrását is szakaszosan. A töltésépítéssel rengeteg földutat vágnak keresztbe, ezek helyreállítása mintegy 10 kilométert érint. Emellett a töltésen belül 26 kilométernyi új földutat építenek, hogy a gazdák meg tudják közelíteni földbirtokaikat.

Monitoring

A távjelző rendszerbe a beregi tározót is bekapcsolják annak elkészültével. A tározó adatai bekerülnek a vízügyi igazgatóság távjelző hálózatába, mely rendkívül fontos az operatív döntések meghozatala szempontjából.

KM-GYL


Tizenegy munkaterületen zajlanak a beregi árapasztó tározó építési munkálatai - hangzott el a projekt részeként létrehozott információs iroda és látogatóközpont átadásán, hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisarban. tovább »

Elkezdődött a beregi árapasztó tározó építése a Tiszán, a több mint 33 milliárd forint értékű, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program (VTT) keretében zajló beruházás alapkövét Áder János köztársasági elnök tette le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa határában, szerdán. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!